Oproep – De kracht van de FYTO-casus

12 Feb, 2024

Graag nodigen wij u als complementair zorgprofessional uit om interessante casuïstiek met betrekking tot de toepassing van fytotherapie te delen met vakcollega’s. Natuurlijk met hulp van de OrthoFyto-redactie. Het doel van de opzet voor deze nieuwe rubriek is bij te dragen aan de uitwisseling van vakkennis. Doet u mee?

De OrthoFyto-redactie heeft de wens om een nieuwe rubriek voor OrthoFyto in het leven te roepen, namelijk Casuïstiek in de fytotherapie (waaronder aromatherapie). We merken dat er in het veld veel vraag is naar het delen van kennis rondom fytotherapeutica en met name hoe u kruiden goed in de praktijk kunt inzetten. Van een goed en systematisch beschreven casus kunnen we als zorgprofessionals veel leren. Een casusbeschrijving is een afspiegeling van de dagelijkse praktijksituatie die om verschillende redenen interessant is om een extra podium te geven. Het gaat hier niet zozeer om een ‘succes’-casusbeschrijving, maar eerder om een casus die op uw netvlies is gebleven, omdat die vakprofessionele inzichten bracht, die de moeite waard zijn om met collega’s te delen. Om een voorbeeld te geven: we zijn kennis aan het opbouwen over hoe mensen met stress en burnout problematiek fytotherapeutisch te behandelen zijn - ook de groep met reeds voorgeschreven allopatische medicatie. Wat werkt wel, wat werkt niet bij deze vorm van ziek zijn?

Hoe stelt u nu een dergelijke casustekst op? Onderdelen van een casusverslag in detail zijn:
1. De samenvatting geeft een beknopt overzicht van het casusverslag die potentiële lezers een snelle blik op de inhoud van het artikel geeft.
2. De inleiding geeft de achtergrond waarom de casus van belang kan zijn voor de lezer. Hier kan literatuurondersteuning over de theoretische of onderzoeksbasis van de casus worden gepresenteerd.
3. De presentatie van de casus geeft een gedetailleerde beschrijving van de casus (symptomen, behandelingen en resultaten), een (holistische) analyse van de casus en de analyse van de bevindingen.
4. De discussie is het belangrijkste deel van het verslag. Dit is waar het belang van de casus wordt besproken; wat zijn de uitkomsten, welke kenmerken zijn uniek en interessant voor de lezer en waarom is deze casus belangrijk? Ondersteunende literatuur die relevant is voor de casus kan hier worden opgenomen, evenals ideeën voor het genereren van hypothesen voor toekomstig onderzoek.
5. De conclusie geeft een korte samenvatting van wat u van de casus hebt geleerd, eventuele implicaties voor de klinische zorg en aanbevelingen voor andere clinici die voortkomen uit uw casus.

Tot slot is het belangrijk om bij de patiënt of cliënt die u beschrijft toestemming te vragen – er is eventueel een toestemmingsformulier beschikbaar – en vanzelfsprekend dient u uw casus compleet geanonimiseerd te documenteren.

Het format voor de presentatie van de gehele casus bedraagt 1100 woorden (bronvermelding niet meegeteld) met daarbij indien mogelijk twee afbeeldingen (bijvoorbeeld grafieken). Indien u meer instructie over en begeleiding bij het uitschrijven van een FYTO-case report volgens bovenstaand format wenst te ontvangen, kan de redactie die geven.

Wij kijken uit naar leerzame casussen die zich hebben voorgedaan in de praktijken van onze lezers. Wilt u een bijdrage leveren aan deze nieuwe FYTO-rubriek? Of ontvangt u liever eerst meer toelichting? Stuur dan een mail naar Cindy de Waard via redactie@orthofyto.com

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter