Zonbescherming voor de huid

14 Jun, 2023

Door: Fleur Kortekaas

Zodra de eerste zonnestralen onze huid raken, komen door de uv-straling pigmentcellen in beweging. Op ingenieuze wijze reageren deze melanocyten, aanwezig in het bovenste laag van de huid, op de zon. Ze maken melanine aan, waardoor de huid donkerder wordt. Het doel van deze verkleuring is versteviging van de huid en zonbescherming. Afhankelijk van het huidtype is er kans op verbranding. Specifieke nutriënten kunnen de huid beschermen en de kans op huidkanker verkleinen.

De gezondheid van de huid wordt niet alleen aanzienlijk beïnvloed door blootstelling aan de zon, maar ook door veroudering en leefstijlgerelateerde factoren, zoals lichaamsbeweging, eetgewoonten, roken en alcoholgebruik. Toch is blootstelling aan zonnestraling de belangrijkste factor die bijdraagt tot huidveroudering en huidkanker. De ultraviolette straling van de zon stimuleert de vorming van vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken. Oxidatieve stress in de huid veroorzaakt DNA-mutaties en fotoveroudering. Fotoveroudering is een schadelijk accumulatief proces en hangt af van de mate en frequentie van blootstelling aan de zon en van het type van de huid (huidpigmentatie).
Uv A-straling kan diep doordringen in de huid, door de opperhuid naar de lederhuid, waardoor schade ontstaat aan het bindweefsel of de extracellulaire matrix , vertegenwoordigd door collageen, elastine en glycosaminoglycanen (GAG's). Schade aan deze structuren veroorzaakt zichtbare schade aan de huid, zoals verlies van elasticiteit, hydratatie en stevigheid van de huid. Hierdoor ontstaan rimpels en wordt de huid kwetsbaarder.
De absorptie van uv B-straling door DNA- en RNA-basen kan tot verschillende mutaties leiden en de cellulaire eiwitsynthese beïnvloeden. De accumulaties van niet-gerepareerde mutaties kan leiden tot celcyclusstilstand en apoptose. Ook kunnen mutaties de apoptotische capaciteit van cellen tenietdoen en zo de vorming van maligniteiten bevorderen. Een dergelijk resultaat hangt af van het huidceltype, de uv-golflengten en de cumulatieve uv-dosis.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 44 in OrthoFyto 3/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Rhodes LE, Durham BH, Fraser WD, Friedmann PS. Dietary fish oil reduces basal and ultraviolet B-generated PGE2 levels in skin and increases the threshold to provocation of polymorphic light eruption. J Invest Dermatol. 1995 Oct;105(4):532-5.
2. Rhodes LE, Shahbakhti H, Azurdia RM, Moison RM, Steenwinkel MJ, Homburg MI, Dean MP, McArdle F, Beijersbergen van Henegouwen GM, Epe B, Vink AA. Effect of eicosapentaenoic acid, an omega-3 polyunsaturated fatty acid, on UVR-related cancer risk in humans. An assessment of early genotoxic markers. Carcinogenesis. 2003 May;24(5):919-25.
3. Marcílio Cândido, T., Bueno Ariede, M., Vieira Lima, F., de Souza Guedes, L., Robles Velasco, M. V., Rolim Baby, A., Rosado, C. (2022). Dietary Supplements and the Skin: Focus on Photoprotection and Antioxidant Activity-A Review. Nutrients, 14(6), 1248.
4. Sable, K.A., & Shields, B. E. (2023). The Role of Dietary Antioxidants in Melanoma and Nonmelanoma Skin Cancer. Cutis, 111(1), 33–48.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter