Aantal pesticiden op fruit enorm toegenomen ondanks EU-afspraken

16 Jun, 2022

In een nieuwe studie concludeert Pesticide Action Network (PAN) Europe dat het gebruik van giftige stoffen op fruit de afgelopen negen jaar met 53 procent is gestegen. Dit blijkt uit een analyse van 97.170 monsters. Zo’n 29 procent van al het in Europa aangeplante fruit blijkt zulke stoffen te bevatten. Daarbij gaat het om zeer giftige stoffen, die geregeld in combinatie worden gespoten.

In 2011 hadden regeringen al maatregelen moeten nemen om het gebruik van pesticiden te beperken, maar sindsdien is het gebruik bij bijvoorbeeld kersen met 152 procent gestegen. De helft van dat fruit bevat sporen van schadelijke bestrijdingsmiddelen. En een derde van de appels is vervuild; een toename van 117 procent.

Vooral fruit uit België, Ierland, Frankrijk, Italië en Duitsland bevat vaak zulke bestrijdingsmiddelen, waarbij België met 34 procent koploper is. Omdat groenten iets minder vatbaar zijn voor plagen, is de situatie daar minder dramatisch, maar de trend is dezelfde.

Bestrijdingsmiddelen worden gezien als de oorzaak van een breed spectrum aan ziektes, van kanker en geboorteafwijkingen tot hersenziekten. In Frankrijk is parkinson inmiddels een erkende beroepsziekte in de wijnbouw.

In 2020 adviseerde de Gezondheidsraad om uit voorzorg het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen. Fruit goed wassen helpt hooguit ten dele, omdat planten de bestrijdingsmiddelen opnemen. Het advies voor zwangere vrouwen en kleine kinderen is om enkel biologisch fruit en onbespoten groente te eten.

Bronvermelding:
Hellinga R. Ondanks afspraken is het aantal pesticiden op fruit enorm toegenomen. 24 mei 2022, Trouw.
Pesticide Action Network. Forbidden Fruit. Geraadpleegd op 11 juni 2022 via www.pan-europe.info/sites/pan-europe.info/files/public/resources/reports/ForbiddenFruit_01.pdf

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Reacties

Christel
En hoe is de situatie voor bio fruit en groenten? Zie je daar dezelfde evolutie?

Laat een reactie achter