Aromatherapie verbetert hersenstructuur

21 Feb, 2024

Heb je de gewoonte iedere dag lekker een geurtje (met essentiële olie) op te doen? Of essentiële oliën in werk- of huisomgeving te verdampen? Deze dagelijkse geurrituelen blijken gezond. Japans onderzoek aan de Universiteit van Kyoto toont aan dat deze vormen van continue inhalatie van essentiële oliën het volume van de grijze stof in de hersenen vergroot. De grijze stof zit vooral aan de buitenkant van je hersenen (cerebrale cortex). Het bestaat voor het grootste deel uit zenuwcellen en hun dendritische uitlopers. Je kunt de grijze stof zien als de plek waar informatie wordt verwerkt.

Een interventiestudie werd uitgevoerd bij in totaal 50 gezonde vrouwen, 28 in de interventiegroep en 22 in de controlegroep. De vrouwen in de eerste groep werd gevraagd gevraagd een maand lang een bepaalde rozengeur op hun kleding te doen en die in de controlegroep kregen neutrale oliedruppels. Het effect van het continu inademen van etherische olie op de grijze stof van de hersenen werd gemeten door veranderingen te berekenen in hersenbeelden van deelnemers die voor en na de interventie waren genomen met behulp van Magnetic Resonance Imaging (MRI).
De resultaten toonden aan dat het continu inhaleren van deze rozengeur, het grijzestofvolume (GMV) van de subregio van de hersenen en de posterieure cingulaire cortex (PCC) verhoogde. Wat niet veranderde was de GMV van de amygdala en orbitofrontale cortex (OFC). Deze studie is de eerste die aantoont dat continue geurinhalatie de hersenstructuur verandert.

Het resultaat van deze studie dat continue inhalatie van etherische olie de grijze stof van de PCC verhoogt, heeft implicaties voor de praktijk van dementiepreventie. Het hele onderzoek is hier in te zien.

Bronvermelding:
Kokubun, K., Nemoto, K., & Yamakawa, Y. (2024). Continuous inhalation of essential oil increases gray matter volume. Brain research bulletin, 208, 110896. Advance online publication.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter