Artisjok, metformine en vitamine E bij NAFLD

22 Sep, 2021

Fytotherapeutica worden breed ingezet door mensen met chronische aandoeningen. Dit vindt geregeld plaats als zelfmedicatie en zonder overleg met een zorgprofessional, wat resulteert in een verhoogde kans op interacties tussen fytotherapeutica en reguliere medicatie. Onderzoek laat zien dat mensen met leverproblemen, waaronder niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) geregeld leverondersteunende kruiden gebruiken, zoals artisjok. Wetenschappers hebben in een klinische studie gekeken naar de effecten van artisjok op NAFLD en tegelijkertijd onderzocht of er interacties zijn met gebruik van het veelgebruikte antidiabeticum metformine.

De deelnemers aan het onderzoek hadden allen NAFLD. Ze werden willekeurig ingedeeld in drie groepen. Gedurende twaalf weken kreeg een groep metformine en vitamine E, een tweede groep metformine en een artisjokextract en de derde groep vitamine E en een artisjokextract. Door middel van een echo van de lever en bloedonderzoek werd de effectiviteit van de behandeling bepaald. Aan het eind van de studieperiode waren de leverwaarden alanine-aminotransferase (ALT) en aspartaat-aminotransferase (AST), twee markers die tezamen een indicatie zijn voor leverschade, significant afgenomen wat wijst op een betere levergezondheid. In alle groepen was tevens het vetpercentage in de lever afgenomen. De wetenschappers concluderen dat gebruik van een combinatie van vitamine E, metformine en artisjokextract de complicaties van NAFLD kan verminderen. Vervolgonderzoek is echter noodzakelijk.

Bronvermelding:
Majnooni MB, Ataee M, Bahrami G, et al. The effects of co-administration of artichoke leaf extract supplementation with metformin and vitamin E in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized clinical trial. Phytotherapy Research 2021 sept.