Associatie endometriose en PDS

05 Oct, 2020

Endometriose is een chronische ontstekingsziekte waarbij op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel buiten de baarmoeder wordt gevonden, zoals op de eierstokken, blaas of darmen. Naar schatting heeft vijf tot tien procent van de vrouwen last van de aandoening, die onder andere gepaard gaat met ernstige (bekken)pijn en menstruatieproblemen. Het is reeds aangetoond dat vrouwen met endometriose vaker last hebben van andere pijnsyndromen waaronder fibromyalgie en het chronischevermoeidheidssyndroom. De aandoening lijkt ook vaker gepaard te gaan met darmklachten. Wetenschappers hebben nu gekeken of het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) vaker voorkomt bij vrouwen met endometriose.

Een analyse van data uit The Women’s Health Study toont aan dat er een associatie is tussen endometriose en PDS. 24 procent van de vrouwen met endometriose had tevens last van PDS ten opzichte van zeven procent van de vrouwen zonder endometriose. Deze associatie is bij meisjes en jonge vrouwen sterker dan bij volwassenen. Verder bleek dat de ernst van de buikpijn voorspellend was voor de aanwezigheid van PDS. De onderzoekers verklaren de associatie tussen endometriose en PDS vanuit een aantal factoren die bij beide aandoeningen overlappen. Zo zijn er bij zowel endometriose en PDS veranderingen in het zenuwstelsel gevonden (viscerale hypersensitiviteit), veranderingen in het brein en een ontstekingsbevorderende immuunreactie. Daar komt bij dat er zowel bij endometriose als PDS veranderingen in het darmmicrobioom gevonden zijn en beide aandoeningen vaker gepaard gaan met stemmingsstoornissen.
De wetenschappers geven aan dat de meeste meisjes en jonge vrouwen in de praktijk eerst gediagnostiseerd worden met PDS, waardoor de diagnose endometriose makkelijker gemist wordt. Zorgverleners zouden hier in de toekomst alerter op moeten zijn.

Bronvermelding:
DiVasta, A. D., Zimmerman, L. A., Vitonis, A. F., Fadayomi, A. B., & Missmer, S. A. (2020). Overlap between Irritable Bowel Syndrome Diagnosis and Endometriosis in Adolescents. Clinical Gastroenterology and Hepatology.