B-vitamines van invloed op leverontsteking

08 Apr, 2019

Een ongezonde voeding en leefstijl kan resulteren in niet-alcoholische leververvetting. In ernstige gevallen kan deze vorm van leververvetting leiden tot leverontsteking (niet-alcoholische steatohepatitis). Leefstijlinterventies zijn noodzakelijk om het verloop van de ziekte te verbeteren, maar hierbij dient men ook oog te houden voor de vitaminestatus van het lichaam. Eerder werden tekorten aan vitamine D, E, B6 en vitamine A in verband gebracht met het ontstaan van een chronische leveraandoening. Een tekort aan zowel folaat als vitamine B12 blijkt nu een negatieve invloed te hebben op de ontwikkeling van niet-alcoholische leverontsteking.

Voor deze studie werden 83 patiƫnten geselecteerd, met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar. De deelnemers mochten geen andere leveraandoeningen hebben. Mensen met leverfibrose bleken een significant lagere serumconcentratie folaat te hebben (p <0.01). Daarnaast werd een lage serumconcentratie B12 geassocieerd met een hogere mate van fibrose en een hogere ontstekingsactiviteit (respectievelijk p <0.001 en p 0.05).

Of een tekort aan folaat of vitamine B12 een causaal verband heeft met het ontstaan van niet-alcoholische leverontsteking zal uitgewezen moeten worden in vervolgstudies. Voor de behandeling van de aandoening kan het zinvol zijn de serumconcentratie van beide vitaminen te bepalen en deze zo nodig bij te sturen met gerichte suppletie.

De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen.

Zie ook editie 5/2018 van OrthoFyto. Deze editie heeft als OF Focus ‘Lever’.


Bron:
Mahamid, M., Mahroum, N., Bragazzi, N., Shalaata, K., Yavne, Y., Adawi, M., … & Watad, A. (2018). Folate and B12 levels correlate with histological severity in NASH patients. Nutrients, 10(4), 440.