Berberine mogelijk gunstig bij depressie

31 May, 2022

Depressie vormt een steeds groter probleem in onze huidige maatschappij. Antidepressiva werken maar bij een beperkte groep patiënten en onderzoekers zijn daarom op zoek naar nieuwe behandelmogelijkheden. Berberine zou hier een rol kunnen spelen.

Inmiddels is duidelijk dat depressie niet alleen veroorzaakt wordt door een probleem in de serotoninestofwisseling, maar dat de aandoening multifactorieel is. Verstoringen in de HPA-as, of stress-as, neuro-inflammatie, neuroplasticiteit en neurogenese lijken allemaal een rol te spelen. Idealiter heeft de behandeling dan ook invloed op verschillende van deze processen. Verschillende (dier)studies laten zien dat berberine op een groot aantal processen werkt die verstoord zijn bij depressie. Wetenschappers vinden dan ook dat toepassing van de stof potentie heeft.

Berberine zou de concentratie dopamine in de hersenen kunnen verhogen. Dopamine is het geluksstofje in de hersenen en kan zo bijdragen aan een afname van depressieve gevoelens. Ook heeft berberine invloed op de stof BDNF (brain derived neurotrophic factor), een stof die neuroplasticiteit stimuleert in de amygdala en hippocampus. Daarnaast stimuleert het de groei en overleving van neuronen. De stof heeft bovendien sterke ontstekingsremmende effecten en kan neuro-inflammatie en laaggradige ontsteking verminderen. De wetenschappers beschrijven nog wel een uitdaging met betrekking tot de toepassing van berberine. De stof wordt vanwege zijn lage biologische beschikbaarheid slecht opgenomen in de darmen. Een hogere dosering zou daarom noodzakelijk kunnen zijn om de hersenen te bereiken. Toepassing via de neus door middel van verneveling (neusspray) zou ook een mogelijkheid kunnen zijn en dient verder onderzocht te worden.

De Engelstalige publicatie kunt u hier lezen.

Bronvermelding:
Wang, C. H., Yen, H. R., Lu, W. L., Ho, H. H., Lin, W. Y., Kuo, Y. W., ... & Lin, H. C. (2022). Adjuvant Probiotics of Lactobacillus salivarius subsp. salicinius AP-32, L. johnsonii MH-68, and Bifidobacterium animalis subsp. lactis CP-9 attenuate glycemic levels and inflammatory cytokines in patients with type 1 diabetes mellitus. Frontiers in endocrinology, 13, 754401.