Canadese geelwortel vermindert effectiviteit van metformine

01 Mar, 2021

Wetenschappers hebben gekeken naar de effecten van Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) op de opname van een aantal veelgebruikte medicijnen. Resultaten toonden aan dat met name de opname van metformine verminderd werd, wat een ongunstig effect heeft op de glucoseregulatie.

De onderzoekers gaven zestien gezonde volwassenen een zogenaamde cocktailbehandeling, waarbij ze Canadese geelwortel kregen tezamen met verschillende medicijnen, waaronder midazolam (een slaapmiddel), een statine, furosemide (een middel tegen hartfalen) en metformine. Midazolam diende als positieve controle, omdat van dit middel bekend is dat Canadese geelwortel een negatieve invloed heeft op de opname van het medicijn. Na zes dagen gebruik van Canadese geelwortel was de hoeveelheid metformine in het lichaam van de deelnemers met 25 procent afgenomen. De wetenschappers geven aan dat dit een klinisch relevant verschil kan zijn, wat de bloedglucoseregulatie negatief kan beïnvloeden en het risico op diabetische complicaties bij langdurig gebruik kan verhogen. De plant had geen effect op de opname van het statine en furosemide. Naast de invloed van Canadese geelwortel op de CYP-enzymen CYP3A en CYP2D6 blijkt uit de studie dat de wortel tevens invloed heeft op verschillende transporter-eiwitten in het lichaam, waaronder de transporters in de darmen.

Bronvermelding:
Nguyen, J. T., Tian, D. D., Tanna, R. S., Hadi, D. L., Bansal, S., Calamia, J. C., ... & Paine, M. F. (2020). Assessing Transporter‐Mediated Natural Product‐Drug Interactions via In vitro‐In vivo Extrapolation: Clinical Evaluation with a Probe Cocktail. Clinical Pharmacology & Therapeutics.