Cichorei bij levercirrose

10 Sep, 2019

Momenteel zie je in wegbermen en op ruigteplekken of verwaarloosde industrieterreinen waar wat kalk in de grond zit, de blauw bloeiende wilde cichorei (Cichorium intybus). De gemalen wortels werden en worden als koffiesurrogaat gebruikt. Nu wordt cichorei weer op vrij grote schaal verbouwd voor de productie van inuline. Cichorei wordt traditioneel ingezet bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust.

Onlangs werd het traditioneel gebruik van cichorei bij leverklachten bevestigd in een studie gepubliceerd in het Journal of Food and Biochemistry. In de studie bleek dat het drinken van een kopje bambukoffie de lever ondersteunde en dat cichorei een goede bescherming tegen levercirrose bood. Deze beschermende werking komt tot stand doordat cichorei zorgt voor meer aanmaak van pAMPK/SIRT1. Er zijn aanwijzingen dat sirtuïnes, en SIRT1 in het bijzonder, een rol spelen bij veroudering en ouderdomsziekten zoals ouderdomssuikerziekte. AMPK is een energievoelend alarmproteïne dat een dreigende energiecrisis in de cel voorkomt. Samen zorgen pAMPK en SIRT1 voor een unieke celbeschermende reactie in de leverhepatocyt.

Er zijn tot nu geen specifieke therapieën beschikbaar tegen levercirrose, terwijl er een pandemie gaande is. Cichorium intybus werkt als antioxidant en anti-inflammatoir middel, waardoor het risico van hepatische cirrose afneemt. Deze wetenschappelijke studie verifieert het traditionele gebruik van cichorei en biedt reden om iets vaker bambukoffie te adviseren. Kruiden bieden bescherming en zijn op grote schaal beschikbaar en voordelig, zonder neveneffect.


Bronvermelding:
Keshk WA, Soliman NA, Ali DA, Elseady WS. Mechanistic evaluation of AMPK/SIRT1/FXR signaling axis, inflammation, and redox status in thioacetamide-induced liver cirrhosis: The role of Cichorium intybus linn (chicory)-supplemented diet. J Food Biochem. 2019 Aug;43(8):e12938. doi: 10.1111/jfbc.12938. Epub 2019 Jun 4.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter