Combi van berberine en curcumine helpt bij PDS

23 May, 2024

Recent is er een onderzoek uitgevoerd in België naar de effectiviteit van een combinatie van berberine (BBR) en curcumine (CUR) als aanvullende behandeling bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). In dit onderzoek werden 146 patiënten met PDS betrokken om te zien of het slikken van deze combinatie PDS-symptomen en kwaliteit van leven van de patiënten kon verbeteren.

Patiënten werden verzameld vanuit huisartspraktijken en apotheken. Hierdoor konden patiënten met verschillende ernst van klachten en soorten PDS worden opgenomen in het onderzoek. De patiënten gebruikten tweemaal daags één tablet (een bij het ontbijt en een bij de avondmaaltijd) met daarin 200 mg gestandaardiseerd BBR-extract uit de wortels van Berberis aristata en 49 mg gestandaardiseerd CUR-extract uit de wortelstok van Curcuma longa. Na twee maanden waren er opvallende verbeteringen te zien. Zo was er bijna de helft minder last van klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en darmproblemen. Ook de kwaliteit van leven van de patiënten ging er flink op vooruit. Daarnaast was er een duidelijke vermindering in het aantal keren dat patiënten per week naar het toilet moesten, zonder dat dit leidde tot verstopping. Het gebruik van andere medicatie tegen PDS, zoals krampstillers en diarreeremmers, nam ook af. Het bleek dat het supplement goed werd verdragen door de meeste patiënten, met slechts een klein aantal dat milde bijwerkingen meldde, zoals maagklachten. Het merendeel van de patiënten was tevreden met de resultaten en wilde doorgaan met het gebruik van het supplement.

Berberine en curcumine kunnen PDS-symptomen verminderen door hun verschillende farmacologische eigenschappen. Berberine staat bekend om zijn ontstekingsremmende, antimicrobiële en darmregulerende effecten, terwijl curcumine krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darm, het reguleren van de darmbewegingen en het verbeteren van de algemene darmgezondheid, wat op zijn beurt de symptomen van PDS kan verlichten.

Bronvermelding:
Wade, U., Pascual-Figal, D.A., Rabbani, F., Ernst, M., Albert, A., Janssens, I., ... & Khan, A. (2024). The Possible Synergistic Pharmacological Effect of an Oral Berberine (BBR) and Curcumin (CUR) Complementary Therapy Alleviates Symptoms of Irritable Bowel Syndrome (IBS): Results from a Real-Life, Routine Clinical Practice Settings-Based Study. Nutrients, 16(8), 1204.