Curcumine en zink bij overgewicht

07 May, 2021

Tijdige behandeling van prediabetes kan de ontwikkeling van diabetes type 2 voorkomen. Suppletie met zink en curcumine kan enerzijds mensen met overgewicht helpen af te vallen en daarnaast de suikerstofwisseling verbeteren.

Aan de fase-2 klinische studie namen 84 mensen met prediabetes en overgewicht deel. De deelnemers werden opgedeeld in verschillende groepen. Een groep kreeg 500 mg curcumine, een groep kreeg 30 mg zink, een groep kreeg de combinatie van curcumine en zink en een groep kreeg een placebo. Alle deelnemers kregen het advies een laagcalorisch dieet te volgen en aan lichaamsbeweging te doen. Aan het begin van de studie en na negentig dagen werden verschillende bloedparameters gemeten, waaronder de nuchtere bloedsuikerspiegel, postprandiale bloedsuikerspiegel, pancreasfunctie en insulineresistentie. Daarnaast werd de body mass index (BMI) bepaald. Analyse liet zien dat er geen significante verschillen waren in dieet en lichaamsbeweging tussen de verschillende groepen. Deelnemers die zink of een combinatie van zink en curcumine hadden gebruikt hadden een significant lagere BMI na negentig dagen dan de placebogroep. De drie behandelgroepen hadden daarnaast een verbeterde postprandiale bloedsuikerspiegel, nuchtere bloedsuikerspiegel en minder insulineresistentie.

Gebruik van zink, curcumine of een combinatie van beide kan ondersteuning bieden bij de behandeling van mensen met overgewicht en prediabetes als ze daarnaast een caloriearm voedingspatroon volgen en aan voldoende lichaamsbeweging doen.

Bronvermelding:
Karandish, M., Mozaffari‐khosravi, H., Mohammadi, S. M., Cheraghian, B., & Azhdari, M. (2021). The effect of curcumin and zinc co‐supplementation on glycemic parameters in overweight or obese prediabetic subjects: A phase 2 randomized, placebo‐controlled trial with a multi‐arm, parallel‐group design. Phytotherapy Research.