Darmmicrobioom, multivitaminen en ADHD

30 Jul, 2019

Een grote groep kinderen met ADHD lijkt goed te reageren op specifieke voedingsinterventies. Deze invloed van voeding op ADHD lijkt te verlopen via de darm-hersenas. Hierbij speelt onder meer de darmmicrobiota een sleutelrol. Inmiddels is er beperkt klinisch bewijs beschikbaar die deze hypothese verder onderschrijft.

Zo toonde onderzoek van het Donders Institute for the Brain van de Radboud Universiteit te Nijmegen verschillen aan tussen het darmmicrobioom van kinderen met ADHD en kinderen zonder ADHD. De onderzoeksgroep van neurowetenschapper Arias Vasquez presenteerde op het congres Mind Mood Microbes, wat begin dit jaar werd gehouden, de resultaten van hun darmmicrobioom-analyse. Ze vonden vijf stammen van het darmmicrobioom die in relatie stonden met de aandachtsproblemen bij ADHD, deze resultaten zijn nog niet gepubliceerd.

Onlangs is, in een pilot-onderzoek, de relatie tussen een toename in ADHD symptomen gerelateerd aan een afname in de diversiteit en hoeveelheid Actinobacteriën, de genus waar de Bifidobacteriën toe behoren. Kinderen met ADHD ontvingen gedurende tien weken een multivitaminepreparaat. De veranderingen in het darmmicrobioom zijn in die periode in kaart gebracht. Het is tot nu toe de enige gerandomiseerde klinische studie waarin de invloed van een multivitaminepreparaat op de samenstelling van het darmmicrobioom bij kinderen met ADHD is uitgevoerd. Vervolgonderzoek is noodzakelijk.

De complete tekst van de studie is hier te vinden en gratis te downloaden.


Bron:
www.ru.nl
Stevens AJ, Purcell RV, Darling KA, Eggleston MJF, Kennedy MA, Rucklidge JJ. Human gut microbiome changes during a 10 week Randomised Control Trial for micronutrient supplementation in children with attention deficit hyperactivity disorder. Sci Rep. 2019 Jul 12;9(1):10128.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter