De voedingswaarde van glutenvrije graanvervangers

02 Jul, 2019

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een vervanging voor glutenhoudende granen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van coeliakie of een glutenovergevoeligheid. Granen zijn echter rijk aan verschillende voedingsstoffen, waaronder eiwitten en vitaminen. Door gluten uit de voeding te weren, kan er een onbalans ontstaan in de voedingsstatus. Italiaanse wetenschappers hebben daarom een aantal niet-glutenhoudende graanvervangers onderzocht op hun voedingswaarde. Deze informatie kan zorgprofessionals helpen bij het samenstellen van een volwaardig en afwisselend glutenvrij voedingspatroon.

Wilde rijst, quinoa, het nootachtig smakende canihua uit Peru en amarant bevatten allen minimaal 12 gram eiwitten per 100 gram. Chiazaad is met 20 gram per 100 gram een uitschieter. Amarant, quinoa en canihua bevatten bovendien relatief veel vitamine E. Wilde rijst, quinoa en canihua bevatten gemiddeld 305 microgram carotenoïden per 100 gram, een hoeveelheid die overeenkomt met die van durumtarwe. Gierst bevat maar liefst 763 microgram carotenoïden per 100 gram product.

De B-vitaminen thiamine en riboflavine blijken in lagere hoeveelheden aanwezig te zijn in glutenvrije graanvervangers ten opzichte van glutenhoudende granen. Gierst, kafferkoren (Sorghum bicolor)en teff bevatten het meeste thiamine, terwijl wilde rijst het rijkst is aan riboflavine. De consumptie van een portie van de genoemde graanvervangers levert 16-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 en B2.

Een mix van de genoemde glutenvrije granen biedt de beste voedingswaarde voor mensen die geen gluten kunnen of willen eten.

De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen.


Bron:
Niro, S., D’Agostino, A., Fratianni, A., Cinquanta, L., & Panfili, G. (2019). Gluten-Free Alternative Grains: Nutritional Evaluation and Bioactive Compounds. Foods, 8(6), 208.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter