Epigenetica en SARS-CoV-2

15 Jun, 2020

Onlangs verscheen in Frontiers in cellular and infection microbiology een publicatie van Leo Pruimboom over epigenetica en SARS-CoV-2. Hij stelt daarin dat epigenetische mechanismen, waaronder de methylatie van DNA onder invloed van omgevingsfactoren, mogelijk een belangrijk onderdeel vormen van de pathofysiologie en de ernst van het ziekteverloop van Covid-19. Twee eiwitten die het virus gebruikt om het lichaam binnen te dringen, zijn ACE2 en furine. Verschillende epigenetische processen kunnen de expressie van deze eiwitten beïnvloeden.

Een afname van de methylatie van het gen dat codeert voor ACE2, resulteert in een hogere expressie van de ACE2-receptor in de mond en het longweefsel. Bij het ouder worden neemt de methylatie van het DNA af, evenals door roken. Bovendien zorgt testosteron voor een hogere expressie van ACE2 in de luchtwegen. Dit verklaart mogelijk waarom onder andere ouderen, mannen en rokers een groter risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte. Bij kinderen is het ACE2-gen daarentegen vaker sterk gemethyleerd, wat resulteert in een lage expressie van ACE2-receptoren in de longen, met als gevolg dat het virus minder makkelijk binnen kan dringen in het lichaam.

Klinische studies moeten de hypothese van Pruimboom bevestigen, waarna een preventieve behandeling tegen SARS-CoV-2 zou kunnen bestaan uit beïnvloeding van de DNA-methylatie. Stoffen die de methylatie beïnvloeden zijn onder andere vitamine D, quercetine, curcumine en sulforafaan.

De volledige publicatie van Pruimboom kunt u hier vinden.

De derde editie van OrthoFyto staat in het teken van Covid-19 en bevat een artikel van Leo Pruimboom over SARS-CoV-2 en de rol van glycanen. Een exemplaar van dit Nederlandstalige vaktijdschrift is hier te bestellen.

Bronvermelding:
Pruimboom, L. (2020). Methylation Pathways and SARS-CoV-2 Lung Infiltration and Cell Membrane-Virus Fusion Are Both Subject to Epigenetics. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 10, 290.