Etherische bergamot-olie onderzocht voor rusteloosheid bij dementie

08 Nov, 2021

Italiaanse onderzoekers starten innovatief onderzoek genaamd BRAIN AID naar het gebruik van bergamot-olie (Citrus bergamia) bij mensen met dementie. De innovatie zit hem erin dat de etherische olie in de vorm van nanodeeltjes is verwerkt in een crème. Hierdoor is de crème geurloos en de nanodeeltjes bergamotolie kunnen de huid gemakkelijker doordringen. De bergamotcrème is bovendien vrij van de huidirriterende stof furocoumarine.

Opvallend is dat de geurbeleving bij etherische olie meestal bijdraagt aan de medicinale werking. In dit geval gaan de onderzoekers ervan uit dat de geurloze bergamot-olie in nanodeeltjes al een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft als de crème zacht wordt ingewreven op beide armen van de patiënt (gedurende twee minuten per arm eenmaal per dag). Initieel onderzoek naar bergamot-olie heeft dit uitgewezen.

De bergamotcrème zou pijn stillen en pijn is een belangrijke veroorzaker van onrust bij dementie. Bijna 80 procent van verpleeghuisbewoners met dementie ervaart dagelijks pijn. En pijnstilling bij dementie verminderde onrust al met 20 procent in eerder onderzoek. Onrust bij dementie blijkt moeilijk te behandelen vanwege het gebrek aan medicamenteuze behandelopties. De antipsychotica die hiervoor worden ingezet, mogen maar kortdurend worden gegeven. Dus er is dringend behoefte aan niet-farmacologische interventies. Uit eerder onderzoek blijkt dat etherische olie van melisse en lavendel ook van invloed zijn op agitatie bij dementie. De uitkomsten van het onderzoek naar de werking van bergamot-olie worden medio 2022 verwacht, we houden u op de hoogte.

Het hele onderzoeksprotocol kunt u hier lezen.

Bronvermelding:
Scuteri, Damiana & Sandrini, Giorgio & Tamburin, Stefano & Corasaniti, Maria & Nicotera, Pierluigi & Tonin, Paolo & Bagetta, Giacinto. (2021). Bergamot rehabilitation AgaINst agitation in dementia (BRAINAID): Study protocol for a randomized, double‐blind, placebo‐controlled trial to assess the efficacy of furocoumarin‐free bergamot loaded in a nanotechnology‐based delivery system of the essential oil in the treatment of agitation in elderly affected by severe dementia. Phytotherapy Research. 35. 10.1002/ptr.7223.