Fructose, overgewicht en kanker

08 Nov, 2021

Dat het gebruik van sterk bewerkte voeding, zoals bijvoorbeeld pakjes soep, koek, toetjes, frisdrank, slagroom in een spuitbus, in verband kan worden gebracht met overgewicht en kanker, wisten we al. In sterk bewerkte voeding wordt veelvuldig gebruikgemaakt van zout, fructose, glucosestropen en andere additieven. Normale hoeveelheden fructose, zoals in fruit, worden opgenomen en verteerd door cellen van het darmslijmvlies. Deze fructose-inname uit onbewerkte voeding is gezond. Een hoge inname van fructose daarentegen kan niet alleen leiden tot overgewicht, maar ook tot kanker.

De Amerikaanse Gezondheidsraad haalt nu dieronderzoek aan dat inzicht geeft in de manier waarop deze gezondheidsschade kan ontstaan. Dit onderzoek heeft aan het licht gebracht dat door opname van fructose in darmcellen, de villi van deze darmcellen groeien. Hierdoor wordt het oppervlak voor nutriëntabsorptie sterk verhoogd, met name voor vet, en dit leidt tot overgewicht. De sterke groei van de darmcel leidt ook tot progressie van tumorvorming bij darmkanker. De onderzoekers ontdekten dat muizen die vier weken lang met maïsstroop met een hoog fructosegehalte werden gevoed, darmvlokken (villi) hadden die 25-40 procent langer waren dan die van controlemuizen.

Uit deze data blijkt dat met klem moet worden geadviseerd bewerkte voeding met een hoog fructosegehalte te mijden.

Bronvermelding:
Taylor, S.R., Ramsamooj, S., Liang, R.J. et al. Dietary fructose improves intestinal cell survival and nutrient absorption. Nature 597, 263–267 (2021).