Fytotherapie bij cardiovasculaire aandoeningen

27 Jul, 2020

Aandoeningen aan hart en bloedvaten, zoals hypertensie en coronaire hartziekten, zijn wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Gebruik van medicatie heeft niet altijd het gewenste effect en een groeiende groep mensen geeft de voorkeur aan kruiden boven reguliere medicatie vanwege de vermeende veiligheid. Een uitgebreide publicatie in Frontiers of pharmacology gaat in op de effectiviteit, toxiciteit en veiligheid van kruiden bij hart- en vaatziekten. Een drietal kruiden en een paddenstoel staan centraal in de publicatie, namelijk ginseng, Ginkgo biloba, Ganoderma lucidum en Gynostemma pentaphyllum.

In de review wordt ingegaan op de rol van ontsteking bij hart- en vaatziekten en de mechanismen waarop verschillende plantstoffen kunnen aangrijpen. De genoemde fytotherapeutica werken allen ontstekingsremmend en anti-oxidatief. De individuele kruiden hebben daarnaast een meer specifieke werking. Ginseng kan bijvoorbeeld ingezet worden bij mitochondriale dysfunctie, terwijl ganoderma sterker dan de andere planten het immuunsysteem beïnvloedt. De publicatie kan daarmee een leidraad zijn voor evidence based patiëntspecifiek voorschrijven.

Gynostemma pentaphyllum en ganoderma lijken voor een grote groep mensen veilig te zijn. Ginkgo is waarschijnlijk veilig bij aaneengesloten gebruik tot zes maanden. Wel zijn er interacties mogelijk met reguliere medicatie. Ook ginseng kan interacties aangaan met reguliere medicatie, waaronder warfarine (een bloedverdunner). Bij langdurig gebruik van ginseng worden relatief vaak bijwerkingen als hypertensie en atriumfibrilleren gemeld. De onderzoekers concluderen dat er een uitgebreide wetenschappelijke basis is voor het gebruik van fytotherapeutica in de praktijk.

De volledige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Shaito, A., Thuan, D. T. B., Phu, H. T., Nguyen, T. H. D., Hasan, H., Halabi, S., … & Pintus, G. (2020). Herbal Medicine for Cardiovascular Diseases: Efficacy, Mechanisms, and Safety. Frontiers in Pharmacology, 11.