Granaatappels voor hartgezondheid

30 Nov, 2023

Het dieprode fruit van de granaatappel, afkomstig uit streken rondom de Middellandse Zee, is een heerlijke en gezonde luxe. Het vruchtvlees, sap en de geleiachtige zaadjes zijn verfrissend in veel wintergerechten. Traditioneel gezien worden dieprode vruchten zoals de kers en de framboos, maar ook de rode biet in verband gebracht met hartgezondheid. De kleurstoffen in groente en fruit die voor deze intense kleur zorgen zijn anthocyanen. Deze plantverbindingen zijn goed voor hart- en bloedvaten.

Onlangs is het gebruik van granaatappels bij vrouwen rondom de overgang onderzocht in een samenvattende meta-analyse. Na de overgang daalt de oestrogeenspiegel, waardoor het beschermende effect van oestrogeen op de vaatwand wegvalt. Mede hierdoor hebben vrouwen na de overgang grotere kans op hart- en vaatziekten. Ook in deze studie kwamen de gezondheidsbevorderende eigenschappen van granaatappel naar voren. Granaatappel kan de ernst van opvliegers en menopauzesymptomen aanzienlijk verminderen en het follikelstimulerend hormoon (FSH) verlagen. Het verbetert de high-density lipoproteïne (HDL) aanzienlijk, maar dit geldt niet voor de low-density lipoproteïne (LDL), de bodymassindex en het gewicht, zo blijkt uit de analyse.

Bronvermelding:
Moeini R, Shirafkan H, Gorji N. Pomegranate effects on the health aspects of women during peri- and postmenopause: (2023). A systematic review and meta-analysis. Phytotherapy Research.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter