IJzertekort vaak niet onderkend bij vrouwen

01 Nov, 2023

Het Micronutriënten Forum (MNF) hield van 16 tot en met 20 oktober de wereldwijde conferentie op het gebied van voeding en micronutriënten. Hoofddocent Verhoef van de vakgroep Humane Voeding en Gezondheid van de Universiteit Wageningen benadrukt in het kader van deze conferentie het belang van het spoorelement ijzer.

Volgens een schatting van de World Health Organisation leed in 2011 ongeveer achttien procent van de vrouwen in Zwitserland en Zweden aan bloedarmoede. Dat veel vrouwen in Europa – ook in Nederland – een ijzertekort hebben, weten artsen en onderzoekers wel. Maar om welke aantallen het precies gaat, is onbekend. In Nederland meten we namelijk niet systematisch het gehalte micronutriënten bij de bevolking. ‘Een bevolkingsonderzoek zou daar inzicht in bieden’, vertelt Verhoef. Ook is er weinig aandacht voor menstruatie en hoe zwaar vrouwen menstrueren. Waarom de wetenschap daar zo weinig interesse in toont, is voor Verhoef een raadsel. ‘Als mannen dit probleem hadden, was het al lang bestudeerd’, zegt hij.
Door onze moderne levensstijl krijgen met name vrouwen vaak te maken met een ijzertekort, stelt hij. Vrouwen zijn minder vaak zwanger en leven langer, hierdoor menstrueren zij veel vaker dan vroeger. Vegetarische voeding of voeding rijk aan fytinezuur (uit graan) remt de absorptie van ijzer, terwijl in de jagers- en verzamelaarstijd voornamelijk vlees werd gegeten. Meer aandacht voor het voorkomen van een tekort, door bijvoorbeeld het slikken van supplementen, is wenselijk.

Bronvermelding:
Wageningen University & Research. (z.d.) IJzertekort door menstruatie: 'Als mannen dit probleem hadden, was het al lang bestudeerd'. Geraadpleegd op 30 oktober 2023, van www.wur.nl/als-mannen-dit-probleem-hadden-was-het-al-lang-bestudeerd