Insulineresistentie voorspellend voor risico op nierstenen

21 Nov, 2022

Nierstenen komen de laatste jaren steeds vaker voor. De aandoening gaat gepaard met ernstige pijn en kan leiden tot nierfunctieproblemen als behandeling niet tijdig plaatsvindt. Bovendien is de kans op hernieuwde steenvorming na behandeling groot. Het is steeds duidelijker dat voeding en leefstijl invloed hebben op het ontstaan van nierstenen. Met name insulineresistentie is geassocieerd met de nieraandoening. Onderzoekers hebben daarom gekeken of de METS-IR index (een maat voor insulineresistentie op basis van nuchtere bloedsuiker- en triglyceridenspiegel, body mass index en de bloedconcentratie HDL-cholesterol) een voorspellende biomarker kan zijn voor het ontstaan van nierstenen.

Onderzoekers gebruikten de data van 30.621 personen uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Een hogere METS-IR index was geassocieerd met een grotere kans op de aanwezigheid van nierstenen. Ook na de correctie voor verschillende beïnvloedende factoren en de vergelijking van verschillende subgroepen bleef deze associatie bestaan. Mensen met een gemiddelde tot hoge METS-IR index hadden respectievelijk een 36.11% en 59.42% hogere kans op nierstenen dan de mensen met een lage METS-IR index.

Insulineresistentie leidt tot een verminderde ammoniaproductie en een verhoogde natrium- en bicarbonaatresorptie waardoor de urine een lagere zuurgraad krijgt. Daarnaast zorgt insulineresistentie voor een grotere resorptie van citraat in de niertubulus waardoor de citraatconcentratie in urine afneemt. Dit laatste is een van de belangrijkste oorzaken van de vorming van calciumstenen, de meest voorkomende vorm van nierstenen. Insulineresistentie verhelpen zou hiermee een belangrijke preventieve behandeling zijn om het ontstaan van nierstenen te voorkomen.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Shen, X., Chen, Y., Chen, Y., Liang, H., Li, G., & Hao, Z. (2022). Is the METS-IR Index a Potential New Biomarker for Kidney Stone Development?. Frontiers in Endocrinology, 13.