Ketogeen dieet en afvallen

19 Oct, 2020

Overgewicht is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. Met wisselend resultaat is onderzoek gedaan naar een breed scala aan voedingsinterventies om overgewicht tegen te gaan. Op de korte termijn vallen mensen af, maar op de lange termijn komen deelnemers weer aan. Er komt steeds meer bewijs dat de genetische achtergrond een rol speelt bij succesvol afvallen op de lange termijn. Onderzoekers hebben deze genetische invloed in de praktijk onderzocht.

Aan het onderzoek, dat in twee fases werd opgezet, namen 114 mensen met overgewicht deel. Tijdens de eerste fase, die 24 weken duurde, mochten de deelnemers kiezen tussen een ketogeen dieet (n=53) of een gepersonaliseerd voedingspatroon met een lage glycemische index (laag-GI; n=61) op basis van 28 single nucleotide polymorphisms. Na de eerste fase werden de deelnemers nog anderhalf jaar gevolgd.

Na 24 weken waren de mensen die het ketogeen dieet volgden meer afgevallen dan de mensen die het gepersonaliseerde laag-GI dieet hadden gekregen, respectievelijk 26,2 en 23,5 kilogram. Echter, tijdens de tweede fase vielen de mensen met het laag-GI dieet verder af (totale gewichtsreductie 27,5 kg), terwijl de mensen die het ketogeen dieet hadden gevolgd juist aankwamen (totale gewichtsreductie 19,4 kg). Daarnaast hadden de mensen met het gepersonaliseerde dieet na beide fases betere cholesterolwaarden en een lagere nuchtere glucosewaarde dan de deelnemers op het ketogeen dieet. De wetenschappers concluderen dat een gepersonaliseerd dieet met een lage glycemische index de potentie heeft om langdurige gewichtsreductie te stimuleren en daarnaast ook cardiometabole markers te verbeteren.

De volledige Engelstalige publicatie vindt u hier.

Bronvermelding:
Vranceanu, M., Pickering, C., Filip, L., Pralea, I. E., Sundaram, S., Al-Saleh, A., … & Grimaldi, K. A. (2020). A comparison of a ketogenic diet with a LowGI/nutrigenetic diet over 6 months for weight loss and 18-month follow-up. BMC nutrition, 6(1), 1-12.