Kruiden voor gewichtsverlies

28 Dec, 2023

Verschillende kruiden kunnen het lichaam ondersteunen bij het verliezen van gewicht. Bekende kruiden zijn cayennepeper en kurkuma. Ook groene thee werkt ondersteunend. Onlangs is onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat Moringa oleifera en ook gunstige effecten hebben op het BMI en lipidenprofiel. Moringa oleifera staat ook wel bekend als de 'wonderboom' vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen van de bladeren en vruchten van de boom.

In een gerandomiseerde dubbelblind placebogecontroleerde studie werd het synergetische effect van de wonderboom () en knoflook (Allium sativum) op hyperlipidemiepatiënten onderzocht. Het was een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Zestig patiënten werden verdeeld in vier gelijke groepen (n=15). Alle deelnemers werden aan het begin van het onderzoek vooraf beoordeeld. De controlegroep (groep A) ontving atorvastatine 10 mg QD en placebocapsules. Behandelgroep 1 (groep B) ontving atorvastatine 10mg QD en Moringa oleifera 2g. Behandelgroep 2 (groep C) kreeg atorvastatine 10mg QD en Allium sativum 2g (capsule 1g BID). Tot slot kreeg behandelgroep 3 (groep D) atorvastatine 10mg QD en een combinatie van Moringa oleifera 2g en Allium sativum 2g.

Na een interventie van 45 dagen werd een nameting uitgevoerd. De resultaten toonden aan dat totaalcholesterol, triglyceriden en lipoproteïne (VLDL) van de deelnemers van behandelgroep 3, die zowel Moringa oleifera en Allium sativum kregen, statistisch significant waren (p<0,05). De conclusie van dit onderzoek was dat een combinatie van Moringa oleifera en Allium sativum de BMI en het lipidenprofiel van de deelnemers het meeste verbeterden, boven op het effect van de statine.

Bronvermelding:
Sarfraz, A., Hussain, M. I., Ibtisam, R., Maha, A., Asghar, S., Zubair, K., & Sarfraz, K. (2023). Synergistic effect of Moringa oleifera and Allium sativum on BMI and lipid profile: A randomized controlled trial. Pakistan journal of pharmaceutical sciences, 36(5(Special)), 1591–1595.