NPN-congres supplementen en medicijnen

25 Oct, 2021

Op 1 oktober jl. organiseerden branchevereniging NPN en de werkgroep Voeding en Farma (een samenwerking tussen CBG, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Wageningen University & Research) een inspiratiemiddag over het gelijktijdig gebruik van medicijnen en voedingssupplementen. Gezondheidsprofessionals werden breed geïnformeerd over mogelijke interacties tussen voeding, voedingssupplementen en geneesmiddelen in het menselijk lichaam. Aandacht voor deze interacties in de praktijk kan leiden tot gezondheidswinst voor mens en samenleving. Tijdens de middag spraken professor Renger Witkamp, assistent professor Micha Vrolijk, geriater André Janse en ziekenhuisdiëtist Ilona Suurs.

Interacties tussen voeding(ssupplementen) en medicijnen kunnen twee kanten op werken, aldus Witkamp. Dit betekent dat supplementgebruik medicijnen beter of juist minder goed kan laten werken. Voor het bepalen van de juiste dosering van een medicijn kan dit van belang zijn. Ook kunnen medicijnen een nadelig effect hebben op de voedingsstatus, bijvoorbeeld wanneer er door langdurig medicijngebruik een nutriëntentekort ontstaat. In deze situaties kan gebruik van een voedingssupplement een aanvulling zijn. Micha Vrolijk ging hier in zijn lezing verder op in. Hij gaf onder andere aan dat gebruik van statines kan leiden tot een co-enzym Q10- en vitamine D-tekort. Gebruik van het type pijnstiller NSAID kan door het veroorzaken van kleine bloedingen in het maag-darmkanaal juist een lage ijzerstatus tot gevolg hebben.

In de praktijk ziet Janse dat polyfarmacie wordt geassocieerd met een slechtere voedingsstatus. Een causaal verband is nog niet aangetoond. Echter, zo geeft Janse aan, kan monitoring van de nutriëntenstatus zinvol zijn, omdat vroege signalering op lange termijn kostenbesparend kan zijn. Diëtist Suurs brak een lans voor betere samenwerking tussen apotheek, arts en diëtist om eventuele nutriëntentekorten eerder en beter in beeld te kunnen brengen. Om dit onder de aandacht te brengen van zorgverleners heeft het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis een ‘Eten & Medicijnwijzer’ uitgebracht. Hierop staan bij de 20 meest voorgeschreven medicijnen een inname-advies, eventuele interacties en mogelijke tekorten die kunnen ontstaan.

Bronvermelding:
www.npninfo.nl

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter