Omega 3-vetzuren verbeteren functionaliteit HDL-cholesterol

16 Dec, 2021

De omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn uitgebreid onderzocht op hun vermogen om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen. De vetzuren werken ontstekingsremmend en verminderen bij voldoende inname de kans op hartfalen, aandoeningen van de bloedvaten van het hart en hartinfarcten. Recent is beter gekeken naar de effecten van omega 3-vetzuren op het functioneren van het gunstige HDL-cholesterol.

De deelnemers aan het onderzoek (n=147) hadden allen een hoog cardiovasculair risicoprofiel. Zij werden gerandomiseerd in twee groepen. Een groep kreeg driemaal daags 1 gram visolie met daarin 370 mg EPA en 230 mg DHA (dagdosering EPA en DHA totaal 1800 mg). De controlegroep kreeg driemaal daags 1 gram zonnebloemolie met daarin 760 mg van het omega 6-vetzuur linolzuur (totale dagdosering 2280 mg linolzuur). Bij de aanvang van de studie en na acht weken werd er bloed afgenomen om de samenstelling van de vetten in het bloed en het glucosemetabolisme te bepalen. In het bijzonder werd gekeken naar de HDL-functionaliteit, de grootte van de HDL-cholesteroldeeltjes, antioxidanten en enzymen. Deelnemers waren nuchter tijdens de bloedafname.

De inname van omega 3-vetzuren deed de concentratie van het gunstige grote HDL-cholesterol met 28,7 procent stijgen. Tegelijkertijd nam het HDL-cholesterol met relatief kleine deeltjes juist met 10,6 procent af. Dit type cholesterol wordt gezien als minder gunstig. Ook het aandeel niet-veresterde vetzuren in de HDL-deeltjes nam significant af, een teken dat de functionaliteit van het HDL-cholesterol verbeterde. Daarnaast vonden de wetenschappers dat verschillende enzymen beter functioneerden waardoor het aandeel EPA en DHA in het HDL-cholesterol hoger werd. De onderzoekers concluderen dat de omega 3-vetzuren EPA en DHA effectief het risico op cardiovasculaire aandoeningen kunnen verminderen door de functionaliteit van het HDL-cholesterol te verbeteren.

Bronvermelding:
Damasceno NR, Cartolano FD, Miyamoto S, & Dias GD. (2021). Omega-3 Fatty Acids Improve Functionality of High-Density Lipoprotein in Individuals with High Cardiovascular Risk: A Randomized, Parallel, Controlled and Double-Blind Clinical Trial. Frontiers in Nutrition.