Pancreas herstelt zich na genezen diabetes type 2

11 Mar, 2021

De pancreas is klein(er) en onregelmatig van vorm bij mensen met diabetes type 2. Het is nog onduidelijk of deze afwijkingen veroorzaakt worden door de ziekte, of een predispositie zijn voor het ontstaan van diabetes type 2. Een groep onderzoekers redeneerde dat als de ziekte de oorzaak is van de afwijkingen er mogelijk herstel van de pancreas kan optreden tijdens remissie.

Om deze hypothese te onderzoeken hebben wetenschappers een analyse uitgevoerd met de data die verkregen waren uit de Diabetes Remission Clinical Trial. Deelnemers aan dit onderzoek hadden diabetes type 2 en werden willekeurig toegewezen aan een programma om af te vallen of een standaard diabetesbehandeling. Bij de analyse werd er onderscheid gemaakt tussen responders, mensen die na afloop geen diabetes meer hadden, en non-responders, deelnemers die onvoldoende reageerden op de therapie. Bij de deelnemers werd aan het begin van de studie, na zes maanden en na een en twee jaar de vorm en het volume van de pancreas gemeten. Daarnaast werd ook bij een aantal gezonde volwassenen de pancreas opgemeten ter controle.

Na twee jaar hadden de ex-diabetespatiënten een grotere pancreas dan de mensen die nog steeds diabetes hadden. De voorheen onregelmatige vorm van de pancreas had zich na twee jaar zelfs volledig hersteld en kwam overeen met de vorm bij de gezonde volwassenen. De onregelmatigheden bij de mensen met diabetes bleven bestaan. Deze studie laat voor het eerst zien dat de vorm van de pancreas zich kan herstellen als mensen door middel van gewichtsverlies genezen van diabetes type 2.

Bronvermelding:
Al-Mrabeh, A., Hollingsworth, K. G., Shaw, J. A., McConnachie, A., Sattar, N., Lean, M. E., & Taylor, R. (2020). 2-year remission of type 2 diabetes and pancreas morphology: A post-hoc analysis of the DiRECT open-label, cluster-randomised trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 8(12), 939-948.