Polyfenolen als prebiotica

30 Aug, 2021

Polyfenolen zijn metabolieten in medicinale planten, groenten, fruit en specerijen. De stoffen hebben een uiteenlopende werking in het lichaam, zoals een antioxidant, antimicrobieel en/of ontstekingsremmend effect. Omdat polyfenolen niet goed worden opgenomen in de darmen, hebben wetenschappers gekeken of de effecten van de plantstoffen plaatsvinden via modulatie van het darmmicrobioom. Polyfenolen zouden daarmee een prebiotisch effect kunnen hebben.

Medicinale planten die rijk zijn aan polyfenolen en traditioneel ingezet worden bij darmklachten zijn onder andere Gentiana asclepiadea (zijdeplantgentiaan), Hypericum perforatum (sint-janskruid), Satureja montana (bergbonenkruid) en Achillea millefolium (duizendblad). Om het prebiotische potentieel van de planten te bekijken, hebben wetenschappers verschillende probiotische lactobacillen, de gist Saccharomyces boulardii en een aantal potentieel pathogene bacteriën blootgesteld aan de plantextracten. Het remmende effect op ongunstige micro-organismen bleek sterker te zijn dan de stimulerende effecten op probiotische micro-organismen. Grampositieve bacteriën, zoals Enterococcus faecalis en Staphylococcus aureus, werden sterker in hun groei geremd dan gramnegatieve bacteriën, waaronder Escherichia coli. Alle planten waren in staat om de groei van S. boulardii te stimuleren. Het grootste effect werd gevonden bij het duizendbladextract. Dit extract stimuleerde tevens de groei van de bacterie Lactiplantibacillus plantarum 299v. Sommige bacteriën konden niet in hun groei worden gestimuleerd door de gebruikte plantextracten. Ook bleek er een optimale concentratie te zijn, een hogere concentratie van de extracten leidde juist tot een groeiafname van de probiotische micro-organismen. Opvallend was dat een gelijke concentratie van een plantenextract aan de ene kant een remmend effect kon hebben op pathogenen en aan de andere kant juist gunstige bacteriën stimuleerde.

De conclusie van de onderzoekers is dat polyfenolen zowel gunstige bacteriën en gisten in hun groei kunnen stimuleren als (indirect) ongunstige micro-organismen remmen. Zo kan het stimuleren van S. boulardii leiden tot remming van candidagroei in de darmen. De effecten van verschillende polyfenolen op het microbioom blijkt echter bacteriestam-specifiek te zijn. Door middel van klinisch onderzoek moet de invloed van polyfenolen op het darmmicrobioom nu beter in kaart worden gebracht.

De volledige publicatie kunt u hier terugvinden.

Bronvermelding:
Milutinović, M., Dimitrijević-Branković, S., & Rajilić-Stojanović, M. (2021). Plant extracts rich in polyphenols as potent modulators in the growth of probiotic and pathogenic intestinal microorganisms. Frontiers in Nutrition, 8.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter