Preventief probiotica voor kinderen met hooikoorts

18 May, 2021

Tijdens een klinische studie is het preventieve effect van twee probiotische stammen op het ontstaan van hooikoortsklachten bij kinderen onderzocht. Daaruit bleek dat hooikoortssymptomen en medicijngebruik afnamen als drie maanden voorafgaand aan het ontstaan van klachten de probiotica werden ingezet.

Kinderen tussen de 6 en 17 jaar met hooikoorts werden ingedeeld in een behandelgroep (150 kinderen) en een placebogroep (100 kinderen). Allen gebruikten medicijnen tegen hooikoortsklachten, namelijk lokale corticosteroïden (dagelijkse neusspray met beclometason), orale antihistaminica (twee maal daags 5 mg cetirizine) of een combinatie van deze twee middelen. De behandelgroep kreeg drie maanden voorafgaand aan het optreden van hooikoortssymptomen een probioticum met daarin 2x109 CFU Bifidobacterium animalis subsp. Lactis BB12 en 2x109 CFU Enterococcus faecium L3. De hooikoortsklachten werden voor en na de behandeling gescoord aan de hand van de Nasal Symptoms Score waarbij gelet werd op congestie, loopneus, niezen en jeuk in de neus. Kinderen die het probioticum hadden gebruikt, hadden significant minder last van hooikoortsklachten. Bovendien gebruikten deze kinderen minder medicijnen dan de kinderen in de controlegroep. Volgens de onderzoekers kunnen probiotica met succes worden ingezet tegen hooikoortsklachten. Gebruik van de juiste stammen lijkt echter van belang te zijn voor de effectiviteit, wat ook zou verklaren waarom de resultaten uit klinische studies tot nu toe nog tegenstrijdig zijn.

De volledige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Anania, C., Di Marino, V. P., Olivero, F., De Canditiis, D., Brindisi, G., Iannilli, F., ... & Duse, M. (2021). Treatment with a Probiotic Mixture Containing Bifidobacterium animalis Subsp. Lactis BB12 and Enterococcus faecium L3 for the Prevention of Allergic Rhinitis Symptoms in Children: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 13(4), 1315.