Resultaten Voedselconsumptiepeiling 2012-2016

04 Jan, 2021

Het RIVM heeft gekeken in hoeverre de Nederlandse bevolking eet volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. Deze voedselconsumptiepeiling is voor het laatst uitgevoerd tussen 2012 en 2016 en de resultaten zijn recent gepubliceerd. Niet geheel onverwacht blijkt dat er voor een grote groep Nederlanders verbetering mogelijk is.

Minder dan tien procent van de mensen eet de aanbevolen hoeveelheid groenten, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten en bereidingsvetten. Twee derde van de Nederlanders eet juist meer vleesproducten dan wordt aanbevolen en er wordt bovendien gekozen voor de ongezondere vleessoorten zoals vleeswaren en worst. Uit de totale analyse blijkt dat een derde van de voedingsmiddelen die geconsumeerd wordt niet in de Schijf van Vijf voorkomt. Dit geldt voor zowel eten- als drinkwaren. Er is ook positief nieuws. Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf dan andere leeftijdsgroepen.

De resultaten van het onderzoek dienen als handvat voor toekomstige voorlichting en communicatie. Deze zal zich er voornamelijk op richten de consumptie van groenten, peulvruchten en volkoren granen te stimuleren en de consumptie van vlees en snacks te ontmoedigen.

Het volledige rapport in pdf-formaat kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Schuurman RWC, Beikers MH, van Rossum CTM. Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf? Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016. RIVM-rapport 2020-0082.