Saffraan in combinatie met methotrexaat bij de behandeling van artritis?

18 Oct, 2023

Extract van Crocus sativus L, ofwel saffraan, kan mogelijk artritisklachten verminderen. Zowel als monotherapie als adjuvans bij gebruik van methotrexaat, zo blijkt uit preklinisch onderzoek. De studie onderzocht het effect van saffraan-extract op artritis- en inflammatoire parameters bij adjuvante artritis, zowel als monotherapie als in combinatie met methotrexaat. De methode omvatte het toedienen van saffraan-extract, methotrexaat of een combinatie daarvan aan proefdieren met adjuvante artritis gedurende 28 dagen.

De resultaten toonden aan dat zowel saffraan als methotrexaat significante verminderingen veroorzaakten in ontstekingsmarkers, waaronder TNF-α, IL-1β, en IL-6. Bovendien vertoonden de groepen die saffraan kregen, alleen of in combinatie met methotrexaat, een significante afname in artritisparameters, zoals gewrichtszwelling, erytheem en artritische index in vergelijking met de controlegroep. De combinatie van saffraan en methotrexaat leidde tot betere resultaten dan elk middel afzonderlijk.

De studie wijst, naast het aantonen van de effectiviteit van saffraan als ontstekingsremmer bij artritis, ook op de veiligheid van het gebruik ervan in combinatie met methotrexaat. Deze combinatie zou kunnen resulteren in een lagere benodigde dosering methotrexaat, wat potentieel gunstig is om de bijwerkingen van deze medicatie te verminderen, terwijl het therapeutisch effect wordt gemaximaliseerd. Deze resultaten suggereren dat saffraan als een veilige en effectieve adjuvante therapie kan dienen wanneer het wordt gecombineerd met methotrexaat, een veelgebruikt medicijn voor artritis. Klinisch onderzoek is nodig om de optimale doseringen en langetermijneffecten van deze combinatietherapie beter in kaar te brengen.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Chrastina, M., Dráfi, F., PruĹžinská, K., Poništ, S., Kamga, K. S., Khademnematolahi, S., ... & Bauerová, K. (2023). Crocus sativus L. Extract (Saffron) Effectively Reduces Arthritic and Inflammatory Parameters in Monotherapy and in Combination with Methotrexate in Adjuvant Arthritis. Nutrients, 15(19), 4108.