UMCG trekt eerdere waarschuwing over vitamine B12 in

10 Feb, 2020

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwden eerder voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Inmiddels komt het UMCG hier op terug. De onderzoekers zeggen nu dat mensen met een tekort aan vitamine B12 juist wél voedingssupplementen moeten slikken.

Het onderzoek van het UMCG dat afgelopen week in Jama Network Open verscheen, toont een associatie aan in de algemene bevolking tussen hogere vitamine B12-spiegels en vroegtijdige sterfte. De onderzoekers concludeerden dat een overdosering van vitamine B12 dus kan leiden tot een grotere kans op sterfte, maar klopt dit wel? Er is namelijk nog geen onderzoek gedaan naar de vraag of de aanwezigheid van bovengemiddeld veel B12 ook de óórzaak is van de hogere sterfte. Meer onderzoek is nodig om te weten of, en zo ja hoe, hoge vitamine B12-spiegels een oorzakelijke relatie met voortijdige sterfte hebben.

De gehele tekst van de studie kunt u hier lezen.

Bronvermelding:
Flores-Guerrero JL, Minović I, Groothof D, Gruppen EG, Riphagen IJ, Kootstra-Ros J, Muller Kobold A, Hak E, Navis G, Gansevoort RT, de Borst MH, Dullaart RPF, Bakker SJL. Association of Plasma Concentration of Vitamin B12 With All-Cause Mortality in the General Population in the Netherlands. JAMA Netw Open. 2020;3(1):e1919274. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.19274