Vet, epigenetica en cholesterol

03 Dec, 2018

Het is een feit dat een hoge inname van omega-3 vetzuren serum bloedlipiden verlaagt. Ook een feit dat als verzadigd vet wordt vervangen door onverzadigd vet, dit het totaal en LDL-cholesterol verlaagt. Onduidelijk is echter hoe het biochemisch werkingsmechanisme voor deze effecten tot stand komt.

Door genen betrokken bij de vetstofwisseling te onderzoeken op expressie, is het mogelijk in een zeer vroeg stadium te voorspellen hoe ons lichaam op voeding reageert. Noorse onderzoekers van de Universiteit van Oslo bestudeerden de genexpressie in PBMC-cellen van 54 gezonde volwassenen. Deze zogenaamde PBMC-cellen zijn een accurate weergave van de vetstofwisseling specifiek voor de lever. Op basis van hun inname aan omega-3-vetzuren, omega-6 vetzuren en de verhouding verzadigd/ onverzadigd vet van hun voeding, werden de deelnemers in drie groepen ingedeeld.

Ruim 160 genen in de PBMC-cellen zijn betrokken bij de vetstofwisseling. Genen specifiek betrokken bij de cholesterolstofwisseling kwamen significant anders tot expressie bij mensen die een hoog ratio verzadigd vet tot onverzadigd vet hadden, in vergelijking met mensen die juist een laag ratio verzadigd vet tot onverzadigd vet hadden. Dit betekent dat de gunstige effecten van onverzadigd vet ten opzichte van verzadigd vet op de cholesterolhuishouding waarschijnlijk tot stand komen door hun invloed op genexpressie.

Genen betrokken bij de bloedlipidenstofwisseling kwamen anders tot expressie bij de deelnemers die meer omega-3 en/of omega-6 vetzuren innamen. De ratio tussen deze vetzuren en haar invloed op de expressie van genen is niet meegenomen in deze studie. Ook de gunstige effecten van omega-3 vetzuren op de bloedlipiden kunnen waarschijnlijk verklaard worden door gunstige beïnvloeding van genexpressie betrokken bij de vetstofwisseling, zo concludeert de onderzoeksgroep in hun publicatie in het tijdschrift Genes and Nutrition. (Larsen et al., 2018)

Het hele artikel is in te zien via de onderstaande link in PubMed. In de komende editie van OrthoFyto kunt u nog veel meer lezen over epigenetica, deze editie verschijnt rond 6 december.

Bron:

Larsen, S. V., Holven, K. B., Ottestad, I., Dagsland, K. N., Myhrstad, M. C. W., & Ulven, S. M. (2018). Plasma fatty acid levels and gene expression related to lipid metabolism in peripheral blood mononuclear cells: a cross-sectional study in healthy subjects. Genes and Nutrition. 2018; 13: 16.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter