Voedingspiramide voor auto-immuunziekten

05 Oct, 2020

Het is bekend dat voeding en voedingsstoffen een directe invloed kunnen hebben op de ernst en het verloop van auto-immuunziekten. Een aantal wetenschappers heeft gekeken hoe de verschillende diëten en voedingsadviezen samengevoegd kunnen worden tot een voedingspiramide waarin de diverse wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen samenkomen. Om tot een aanbeveling te komen hebben de onderzoekers meerdere diëten en voedingspatronen nader bekeken, waaronder het mediterrane, glutenvrije en paleodieet, een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon en een voeding laag in arachidonzuur.

Klinische studies wijzen uit dat verschillende componenten van deze diëten en voedingspatronen effecten hebben op de ontstekingsgraad van het lichaam en effectief zijn bij auto-immuunziekten. Hierbij is de invloed van het darmmicrobioom groot. De wetenschappers geven aan dat een goede darmgezondheid aan de basis ligt van voedingsadviezen bij auto-immuunziekten. Het eten van whole foods resulteert in een verminderde intestinale dysbiose, verbetert de darmintegriteit en moduleert de ontstekingsreactie. Voedingsadviezen die de wetenschappers voldoende bewezen achten om op te nemen in een voedingspiramide voor auto-immuunziekten zijn: beperking van de inname van arachidonzuur tot <90 mg per dag, gluten vermijden, de inname van vezelrijke voeding verhogen, consumptie van gefermenteerde voeding, minimaal zes porties groente en fruit per dag eten en matig zijn met de consumptie van natrium en verzadigde langeketenvetzuren. De onderzoekers geven aan dat een dergelijk voedingspatroon tevens ingezet kan worden ter preventie.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier terugvinden.

Bronvermelding:
Leech, B., McEwen, B., & Sekyere, E. O. (2020). Diet, Digestive Health, and Autoimmunity: The Foundations to an Autoimmune Disease Food Pyramid—Part 2. Alternative and Complementary Therapies, 26(4), 158-167.