Voetenbad en lavendelolie verbeteren slaap bij mensen met kanker

01 Nov, 2022

De afdeling palliatieve zorg van het Turkse Eskisehir City ziekenhuis integreert aromatherapie in de zorg voor patiënten. Onder hun patiënten is een grote groep die kampt met slapeloosheid. Regelmatig wordt dan lavendel ingezet, of een warm voetenbad geadviseerd voor het slapengaan. Verpleegkundigen voerden onderzoek uit naar de effectiviteit van deze zorg.

Vijfenveertig patiënten werden willekeurig verdeeld over drie groepen. Gedurende een periode van veertien dagen werden de patiënten in de F-groep gedurende 20 minuten behandeld met een voetbad, de patiënten in de L-groep kregen vijf minuten lavendelolie-inhalatietherapie en de patiënten in de FL-groep kregen een gecombineerde behandeling van voetbad en lavendelolie-inhalatietherapie. De ernst van de slapeloosheid van de patiënten in alle groepen werd tweemaal geëvalueerd met behulp van de Insomnia Severity Index op de basislijn en op de vijftiende dag.

De ernst van de slapeloosheid was in alle groepen, dus zowel bij de baselinemeting als na twee weken interventie, matig. In vergelijking met de baseline-evaluatie binnen de specifieke interventiegroep bleek de slapeloosheid statistisch significant lager te zijn in de L- en FL-groepen (p<0,05). In de F-groep (p>0,05) werd geen significant verschil gevonden. Een gecombineerde behandeling van voetbad en lavendelolie-inhalatietherapie had een groter effect op de slapeloosheid (d = 0,684) dan alleen voetbad en alleen lavendelolie-inhalatietherapie. De conclusie van de onderzoekers is dat een gecombineerde behandeling van een voetbad en inhalatietherapie met lavendelolie de ernst van matige slapeloosheid bij patiënten met kanker vermindert.

Bronvermelding:
┼×ahin, F., Özkaraman, A., & Irmak Kaya, Z. (2022). The effect of a combined treatment of foot soak and lavender oil inhalation therapy on the severity of insomnia of patients with cancer: Randomized interventional study. Explore (New York, N.Y.), S1550-8307(22)00164-1. Advance online publication.