Weegbree (Plantago major) helpt bij doorligwonden

05 Oct, 2021

Fytotherapeuten weten het al wel, Plantago major – de breedbladige weegbree – kan goed dienst doen bij allerlei wonden en beschadigingen van de huid. Beide planten kennen een rijke traditie in de toepassing als huidherstelmiddel. Onderzoekers van de afdeling klinische farmacologie van het Medicinal Plants and Natural Products Research Center van de Universiteit van Hamadan (Iran) bevestigen deze traditionele toepassing van weegbree. Uit hun onderzoek blijkt dat de plant inderdaad uitwendig goed in te zetten is bij doorligzweren (decubitus).

In hun studie zijn de therapeutische effecten van P. major als topische formulering op stadium 1 decubitus bij patiënten onderzocht. Deze gerandomiseerde driedubbel-geblindeerde klinische studie werd uitgevoerd op 130 patiënten. Gedurende 14 dagen werd de ernst van de decubitus bijgehouden. Aan het einde van de twee weken bleek er tussen de test- en controlegroepen een significant en klinisch relevant verschil te bestaan in de mate waarin de huidschade was opgelost.

De breedbladige weegbree en haar zusje de smalbladige weegbree (Plantago lanceolata) zijn overal in onze bermen en graslanden vindbaar. Etherische olie, flavonoïden, triterpeenglycosiden en andere ontstekingsremmende en antiseptische bestanddelen van het weegbreeblad maken beide planten inzetbaar bij huidbeschadigingen. In de Iraanse studie werd de topische formulering gestandaardiseerd door HPLC op basis van de hoeveelheid quercetine (1,88 mg/100g). Een dergelijke gestandaardiseerde crème is in Nederland niet verkrijgbaar. (Hoewel niet op grote schaal; zalven of crèmes van het kruid zijn soms wel verkrijgbaar via lokale kruidenkwekers). Toepassing van weegbree kan ook via de verse bladeren. Kneus hiervoor simpelweg een blad, of bladmoes, op de aangedane plek.

Bronvermelding:
Ghiasian M, Niroomandi Z, Dastan D, Poorolajal J, Zare F, Ataei S. Clinical and phytochemical studies of Plantago major in pressure ulcer treatment: A randomized controlled trial. Complement Ther Clin Pract. 2021 May;43:101325. Epub 2021 Jan 27. PMID: 33548748.