Zwavelhoudende aminozuren en de vetstofwisseling

29 Jan, 2021

Een verstoorde vetstofwisseling resulteert onder andere in een verhoogd cholesterolgehalte en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Niet alleen vitaminen en mineralen reguleren de stofwisseling, maar ook aminozuren zijn hierbij betrokken. De stofwisseling van de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteïne spelen bijvoorbeeld een rol bij de productie van homocysteïne, taurine en glutathion. Onderzoekers geven aan dat voor de regulering van de vetstofwisseling en het verminderen van het risico op atherosclerose en steatose er niet alleen gekeken moet worden naar de inname van voldoende micronutriënten, maar dat tevens de aminozuurbehoefte in overweging genomen moet worden.

In de uitgebreide review gaan de wetenschappers in op de verschillende manieren waarop methionine en cysteïne betrokken zijn bij de vetstofwisseling. Hierbij ligt een focus op de rol in de homocysteïne- en fosfatidylcholinestofwisseling en de aanmaak van waterstofsulfide en glutathion. Suppletie met methionine kan de concentratie circulerend homocysteïne verhogen, afhankelijk van de vitaminestatus en de aanwezigheid van andere aminozuren die betrokken zijn bij het methioninemetabolisme. Een verhoogd homocysteïnegehalte alleen leidt echter niet altijd tot atherosclerotische aandoeningen. De aanwezigheid van voldoende fosfatidylcholine en waterstofsulfide kan mogelijk de ontwikkeling van hart- en vaatziekten vertragen. Door deze complexe interacties is meer onderzoek nodig om de optimale en veilige dosering methionine/cysteïne, in combinatie met B-vitamines, te bepalen waarmee de aanmaak van homocysteïne, waterstofsulfide en glutathion gereguleerd kan worden.

De Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Blachier, F., Andriamihaja, M., & Blais, A. (2020). Sulfur-containing amino acids and lipid metabolism. The Journal of Nutrition, 150(Supplement_1), 2524S-2531S.