Praktische diagnostiek voor ischemische HVZ

23 May, 2024

Obesitas vormt wereldwijd een groeiend probleem voor de gezondheid, vooral vanwege de toename van hart- en vaatziekten (HVZ), zoals hartaanvallen en beroertes. Hoewel bekend is dat een hoge body mass index (BMI) een risicofactor is voor deze aandoeningen, lijken andere metingen, zoals lichaamsvetpercentage en taille-lichaamslengte-ratio, betere voorspellers te zijn voor HVZ. Deze metingen zijn in de complementaire praktijk gemakkelijk uitvoerbaar.

De studie, die bijna 470.000 mensen gedurende 12 jaar volgde, ontdekte dat de taille-lichaamslengte-ratio een onafhankelijke risicofactor was voor hart- en vaatziekten, terwijl het verband tussen het lichaamsvetpercentage en deze ziekten minder sterk was na correctie voor de taille-lichaamslengte-ratio. Dit suggereert dat het meten van de taille-lichaamslengte-ratio misschien belangrijker is dan alleen het meten van BMI als het gaat om het voorspellen van het risico op hart- en vaatziekten.

De taille-lichaamslengte-ratio meet hoeveel vet zich rond de buik heeft opgehoopt, terwijl het lichaamsvetpercentage laat zien hoeveel vet er in het lichaam zit in vergelijking met het totale gewicht. De taille-lichaamslengte-ratio wordt bepaald door de tailleomtrek te meten en te delen door de lichaamslengte. De tailleomtrek wordt gemeten op het smalste punt van de taille, meestal net boven de navel. De lichaamslengte wordt gemeten rechtopstaand. Deze ratio geeft aan hoeveel vet zich rond de buikstreek heeft opgehoopt. Een gezonde taille-lichaamslengte-ratio varieert, enigszins afhankelijk van factoren zoals geslacht en etniciteit. Over het algemeen wordt een ratio van 0,46 tot 0,53 beschouwd als indicatief voor een gezond gewicht en een lager risico op hart- en vaatziekten. Een ratio hoger dan 0,53 wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Kortom, terwijl BMI een bekende maatstaf is voor obesitas, kunnen het meten van de taille-lichaamslengte-ratio en het lichaamsvetpercentage ons helpen beter te begrijpen hoe lichaamsvet verdeeld is en hoe dit verband houdt met het risico op hart- en vaatziekten.

Bronvermelding:
Feng, Q., Bešević, J., Conroy, M., Omiyale, W., Woodward, M., Lacey, B., & Allen, N. (2024). Waist-to-height ratio and body fat percentage as risk factors for ischemic cardiovascular disease: a prospective cohort study from UK Biobank. The American Journal of Clinical Nutrition.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter