Professioneel suppleren van voedingssupplementen

07 Oct, 2021

Door: Fleur Kortekaas

Voedingssuppletie is een specialisme binnen de diëtetiek, de functionele geneeskunde en de orthomoleculaire geneeskunde. Maar ook andere vormen van zorg hebben dit terrein ontdekt. Die groeiende diversiteit aan voorschrijvers brengt de noodzaak mee om een klinisch besluitmodel voor advies vast te leggen. We verkennen een stappenplan dat mede is ontwikkeld door orthomoleculair diëtiste Louise Witteman.

Het stappenplan bestaat uit vijf afzonderlijke schreden. Routiniers in het voorschrijven zullen de verschillende onderdelen als vanzelfsprekend in hun handelswijze opnemen; beginnende vakprofessionals kunnen het stappenplan gebruiken om na te gaan of hun handelen berust op alle belangrijke facetten van een suppletieadvies.
De eerste stap is steeds de bepaling of een voedingssupplement zinvol is om in te zetten. Want het bereiken van een volwaardige voeding komt altijd op de eerste plaats; pas daarna kan suppletie worden overwogen.

De volgende belangrijke stap is de vraag welke voedingsstof prioriteit heeft als suppletie, binnen het scala aan mogelijke keuzes. Het is als het ware een differentiaaldiagnose. De behandelaar verzamelt informatie over de effectiviteit van de verschillende voedingsstoffen bij zijn/haar cliënt. Op basis van de effectiviteit en de conditie van de client beoordeelt men welke stof het beste past. Vervolgens worden hoogte en duur van de dosering vastgesteld.

www.fleurkortekaashealth.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 41 in OrthoFyto 5/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter