OrthoFyto, editie 4/2022

28 Jul, 2022

De augustus editie heeft als OF FOCUS ‘Gemoed en de darm’. Met onder andere een mooi artikel van Cindy de Waard over ‘Wat neurotransmitters doen met darmgezondheid’.

* Voorwoord: Verstarring – door Fleur Kortekaas
* Interacties: De meerwaarde van lactoferrine – Door Han Siem
* OF FOCUS: Wat neurotransmitters doen met onze darmgezondheid – door Cindy de Waard
* OF FOCUS: Waardevolle voedingsvezels bij IBS, angst en depressie – door Els Cornelis
* OF FOCUS: Het tryptofaan-metabolisme – door Vera van Randwijck
* Fyto: Kleinbladige bacopa, een hersenbooster - door Geert Verhelst
* Ortho: Lactoferrine, de stille hoop bij long covid – door Margot Lodewijk
* Ortho: Voedingsvezels vormen de basis van elke behandeling – door Rineke Dijkinga
* Opinie: Kanker en de antioxidante-paradox – door Gabriël Devriendt
* Optimum: De PDS-depressierelatie – door Angélique De Beule

Voorwoord: Verstarring

Als geboren Amerikaanse heb ik altijd de Engelse woorden bij me; 'stuckness', noemt Iris Bell, befaamde homeopate, het fenomeen 'verstard zijn'. Op holistische wijze genezen betekent loskomen, ofwel in haar woorden 'becoming unstuck'. Loskomen met respect voor je eigenheid, voor de samenhang tussen lichaam en geest en voor de wisselwerking tussen de verschillende orgaansystemen. In gezonde staat zijn we wendbaar en veerkrachtig. 'Stuckness' is in een bevroren toestand verstarren, terwijl het leven verder gaat.Bij mensen om mij heen, en ook bij mezelf, herken ik die verstarring; toch zeker op onderdelen. Verstarring maakt disfunctioneel. Ik ben bijvoorbeeld fulltime alert op wat er gedaan moet worden, ook al is dat geen dagtaak. Vaak een klusje dat met tien minuutjes klaar zou kunnen zijn. Maar dan voelt het als een dagtaak; het neem me zó in beslag dat er geen tijd overblijft om te spelen, om plezier te maken, om creatief te zijn, om het leven en de vrijheid te omarmen. Om in het licht te staan. Een soort mentale gevangenschap.

Kan die verstarring of stuckness een gevolg zijn van chronisch fysiek lijden? Bij darmproblemen en de gemoedstoestand bijvoorbeeld komt de verwevenheid van lichaam en geest naar voren. Wat zou een verbetering van dysbiose doen met een verstarde staat van zijn, zo vraag ik me af? Wat zou emotioneel traumawerk doen voor vastzittende darmproblematiek? Kunnen we het helpen loskomen, zoals je doet met een vlieger die vastgehaakt zit in een boom?

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto