OrthoFyto, editie 6/2019

02 Dec, 2019

De december editie heeft als OF FOCUS ‘Motivatie’. Met onder andere een mooi artikel van Els Smits over ‘Minder medicatie door slimmer eten’.

* Voorwoord: In memoriam Ab Meenink – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Wilskracht en existentie – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Co-enzym Q10 en reguliere medicatie – Door Han Siem
* OF FOCUS: Waarom chimpansees geen bananen eten – door Patrick van Veen
* OF FOCUS: Minder medicatie door slimmer eten – door Els Smits
* OF FOCUS: Alex Vasquez’ vurig appel aan de wereld – door Vera van randwijck
* Ortho: Burn-out en leefstijl – door Trudy Vlot
* Extra: De risico’s van baden in blauw licht – door Fred Blaauw
* Ortho: Gepersonaliseerde voeding als ‘medicijn’ – door Ammerens van der Touw
* Ortho: De schildklier en de darm – door Fleur Kortekaas
* Column: Nagelpsoriasis – door Angélique De Beule

Voorwoord: In Memoriam Ab Meenink

Onze tijdschriften, OrthoFyto en het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg werden voor ons vorm gegeven door Ab Meenink van Inline Design. Ab deed dat met veel aandacht en liefde. Hij was een vakman pur sang, creatief tot op het bot. Hoofdredacteur Ellen Vunderink zat voor elke editie een dag lang met hem achter het beeldscherm te stoeien met beeld en tekst. ‘Jullie hebben echt veel te veel tekst’, zei hij dan regelmatig. ‘Ja, maar we willen informatie overbrengen’, antwoordde Ellen steevast. Dankzij Ab zijn onze tijdschriften wel veel prettiger leesbaar geworden en daar zijn we blij mee. Hoewel hij vond dat we te veel tekst hebben, las Ab die wel. De inhoud sprak hem aan. Als hij het idee had dat iets bij hem paste, dan gaf hij dat een plek in zijn leefstijl. Misschien is dat wel typerend voor Ab: dat hij openstond voor alles wat op zijn pad kwam en dat hij zo oordeelloos en genuanceerd was. Maar nu is hij niet meer. Tot het enorme verdriet van eenieder die hem en zijn vrouw Geke kende, zijn beiden op uiterst tragische wijze omgekomen.

‘Geraakt door deze zinloze dood – Voorgoed uit ons midden maar nooit uit ons hart’, staat op de rouwbrief. Dat geldt voor ons ook; wij zullen Ab nooit vergeten. Hij was sympathiek en liefdevol, geduldig en coöperatief, vasthoudend als het nodig was en hij heeft onze bladen zo mooi gemaakt. Wij zijn met onze gedachten bij zijn trouwe medewerker en bij de familie, en we zijn stil dat het lot deze weg heeft genomen.

Gerrit van Bemmel
Uitgever

Ellen Vunderink
Hoofdredacteur OrthoFyto