OrthoFyto, editie 6/2020

03 Dec, 2020


De december editie heeft als OF FOCUS ‘Ouderen’. Met onder andere een mooi artikel van Martine Busch over ‘Probiotica in de ouderenzorg’.

* Voorwoord: Ouder worden – door Fleur Kortekaas
* Column Anna: Leven vanuit je hart – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Medicinale paddenstoelen en geneesmiddelen – Door Han Siem
* OF FOCUS: Probiotica in de ouderenzorg – door Martine Busch
* OF FOCUS: Medicijngebruik en nutriëntendepletie bij ouderen – door Cindy de Waard
* OF FOCUS: ‘Onderzoek de rol van voeding bij ouderdomsziekten’ – door Margot Lodewijk
* Ortho: Autisme en de organische-zurentest – door Jeroen de Haas
* Ortho: Vitamine D-tekort en het risico op Covid-19 – door Armelle Demmers & Fleur Kortekaas
* Ortho: Lab-onderzoek en steroïdhormonen – door Jacqueline Elferink
* Optimum: Ouderdoms-maculadegeneratie – door Angélique De Beule

Voorwoord: Ouder worden

Ik moet eerlijk bekennen, ik sta eigenlijk nooit zo bewust stil bij het feit dat ik ouder word. En als ik het al doe, dan is het met een opgelucht gevoel. Met het vorderen der jaren ben ik mezelf beter gaan kennen, en dat brengt mij meer ontspanning op dit levenspad. Met een soort tederheid constateer ik soms, als ik achter mijn toetsenbord zit, dat mijn handen er toch weer wat rimpeliger uitzien. Dankbaarheid dat ik er nog mag zijn, voert dan de boventoon.

Wat bij mijn acceptatie van ouder worden helpt, is het feit dat ik met een aantal zeventigplussers heb gewerkt en nóg werk, waarbij ik geniet van hun professionele ervaring en kennis. Dat ouderen om mij heen mij meenemen in hun belevingswereld, waarin een gigantische technologische omwenteling heeft plaatsgevonden; ik voel er ontzag voor. Ze laten me zien dat iedere levensfase geaccepteerd kan worden en haar eigen verrijking kent. Ondanks het verlies aan gezondheid en vaak het gemis van dierbare levensgenoten.

Ik kijk naar hen voor wijsheid, in deze tijd van gezondheidscrisis en maatschappelijke ontwrichting. Met de diepe wens dat ik mijn ouder worden maar mag blijven omarmen en mijn leven – als een hoge leeftijd mij gegeven is – maar als zinvol mag blijven ervaren.


Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto