Voedselovergevoeligheid, een casus

04 Oct, 2023

Door: Marieke Lebbink


Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voeding, zoals een voedselallergie en een voedselintolerantie. Klachten kunnen verschillen maar ook overeenkomen wat het stellen van een diagnose lastig kan maken. Verschil van inzicht in de onderzoeksmethoden naar allergische voedselovergevoeligheden tussen de reguliere en complementaire geneeskunde maakt bovendien de diagnose, de communicatie erover en de behandeling complex.

Anton* is in augustus 2022 doorverwezen door de maag-darm-leververpleegkundige i.v.m. een jarenlange colitis ulcerosa. Hij reageert niet op de gangbare medicatie of hij moest daarmee stoppen vanwege achteruitgang van de nierfunctie.
Anton is 55 jaar, 185 cm lang en weegt 70 kg. (BMI = 20,5). Als musicus werkt hij overwegend in de avonduren en het inslapen daarna is vaak een probleem. Momenteel gaat het inslapen goed maar hij slaapt niet door. Het hele ziekteproces heeft er flink ingehakt; hij krijgt er cognitieve therapie voor. Ook heeft hij enkele EMDR-sessies gedaan vanwege akelige ervaringen tijdens het ziekenhuisverblijf. Anton heeft een allergische constitutie (voorjaarsbomen), is vermoeid en heeft gewrichts- en oorklachten (tinnitus). Gelukkig heeft hij geen buikpijn maar zijn ontlastingspatroon is brijachtig, wisselend van kleur en bevat vaak slijm. Bovendien heeft hij last van een opgeblazen gevoel, wat toeneemt in de loop van de dag. De sympaticus-kant (vlucht/vecht) van het autonome zenuwstelsel voert de boventoon bij Anton.

Tijdens het eerste consult leg ik hem de samenhang uit; het hele proces van mond tot kont moet op rolletjes verlopen vanuit rust (parasympaticus). Als de sympaticus dominant is, worden ontstekingsprocessen bevorderd en kunnen voedselovergevoeligheden makkelijker ontstaan.1 De snelweg naar balans kan kort samengevat worden middels de draaiknoppen van de drie R’s van rust, regelmaat en reinheid – ofwel de eerlijkheid naar jezelf – en de vier V’s van vocht, vezels, vetzuren en vitamines/mineralen.

*Om privacy-redenen is Anton een gefingeerde naam.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 24 in OrthoFyto 5/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Rozich JJ, Holmer A, Singh S. Effect of Lifestyle Factors on Outcomes in Patients With Inflammatory Bowel Diseases. Am J Gastroenterol. 2020 Jun;115(6):832-840.
2. Jian L, Anqi H, Gang L, Litian W, Yanyan X, Mengdi W, Tong L. Food Exclusion Based on IgG Antibodies Alleviates Symptoms in Ulcerative Colitis: A Prospective Study. Inflamm Bowel Dis. 2018 Aug 16;24(9):1918-1925.
3. Haskey N, Gold SL, Faith JJ, Raman M. To Fiber or Not to Fiber: The Swinging Pendulum of Fiber Supplementation in Patients with Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2023; 15(5):1080.