Waarom een combi van vet en suiker onweerstaanbaar is

11 Mar, 2024

Verschillende neuronale circuits in onze hersenen zorgen ervoor dat de consumptie van voedingsmiddelen rijk aan zowel vet als suiker onweerstaanbaar is. Het eten van beide macronutriënten tegelijk stimuleert via verschillende routes de dopamineafgifte en de eetlust.

Door brain imaging vonden de onderzoekers bij muizen de twee beloningscircuits in de hersenen. Verschillende sensorische neuronen reageren afzonderlijk op de aanwezigheid van vetten en suikers na consumptie. Interessant was echter dat de combinatie van vetten en suikers de activiteit van deze neuronen via de nervus vagus extra verhoogde. Dit synergetische effect leidde tot een hogere dopamineafgifte dan bij de consumptie van alleen suiker of vet. Dopamine is een neurotransmitter dat verantwoordelijk is voor beloning en motivatie. Het bevordert tevens overeten.

Het onderzoek geeft belangrijke richting aan voedingsadviezen. Het blijkt namelijk niet alleen de smaak te zijn die kan aanzetten tot overeten, maar ook de voedingswaarde en de manier waarop voedingsstoffen in ons lichaam verwerkt worden. De bevindingen suggereren dat het eten van meer calorieën uit het Westerse dieet komt doordat het lichaam wordt beïnvloed door interne signalen die vetten en suikers afzonderlijk afgeven. Deze signalen vinden onbewust plaats, wat betekent dat we soms meer eten zonder dat we het doorhebben. Met andere woorden, zelfs als we ons bewust zijn van onze dieetinspanningen, kan onze onderbewuste behoefte aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan zowel vetten als suikers sterker zijn. Het kan daarom belangrijk zijn dat bij een voedingsadvies tevens aandacht is voor de gelijktijdige inname van koolhydraten (in de vorm van vrije suikers) en vetten. Vanzelfsprekend dienen voedingsmiddelen waarin combinaties van suiker en vet voorkomen dan zo veel mogelijk vermeden te worden.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier lezen.

Bronvermelding:
McDougle, M., de Araujo, A., Singh, A., Yang, M., Braga, I., & et al. (2024). Separate gut-brain circuits for fat and sugar reinforcement combine to promote overeating. Cell metabolism, 36(2):393-407.