Hoge bloeddruk door zure voeding

27 februari 2018

Het zuur-basedieet wordt in de natuurgeneeskunde traditioneel geadviseerd ten behoeve van de preventie van botontkalking en bij andere ziekten of symptomen, waaronder een hoge bloeddruk. Uit onderzoek van de Universiteit van Dortmund is nu voor het eerst daadwerkelijk vastgesteld dat een hoge bloeddruk in relatie staat met een hoge zuurbelasting en dat een lagere bloedruk samengaat met een lagere zuurbelasting in het lichaam (Krupp et al., 2018). Nutritioneel epidemiologen kwamen tot deze conclusie toen ze de zuurbelasting van de voeding van ruim 6000 deelnemers aan de DONALD-studie berekenden en de samenhang tussen bloeddruk en zuurbelasting in kaart brachten.

Voeding heeft invloed op het zuur-base evenwicht in het lichaam. Onze huidige westerse voeding is overwegend zuurvormend terwijl onze verre voorouders (jagers-verzamelaars) juist overwegend basevormende voeding nuttigden. Zuurvormende voedingsmiddelen (zout, granen en voedsel dat rijk is aan dierlijke eiwitten, zoals zeevoedsel, vlees, gevogelte, eieren en zuivel) verzuren het lichaam. Basevormende voedingsmiddelen zorgen voor ontzuring. Peulvruchten en noten zijn neutraal tot licht basevormend; groenten, fruit en zuivel zijn sterk basevormend. Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is effectief bij hypertensie en wordt gekenmerkt door een hoge inname van kalium en een lage zuurbelasting.

Het hele artikel is hier in te zien.

Bron:
Krupp, D., Esche, J., Mensink, G. B. M., Klenow, S., Thamm, M., & Remer, T. (2018). Dietary Acid Load and Potassium Intake Associate with Blood Pressure and Hypertension Prevalence in a Representative Sample of the German Adult Population. Nutrients, 10(1).