Choline wordt als vitamine erkend

08 Oct, 2018

Onlangs maakte de Nederlandse Gezondheidsraad de nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen bekend. Het rapport neemt voor het eerst aanbevelingen voor choline op, wat een erkenning ervan als vitamine betekent.

Choline kan als een B-vitamine worden beschouwd. Het is de voorloper van de neurotransmitter acetylcholine en heeft verschillende functies in het zenuwstelsel. Strikt genomen wordt een stof uitsluitend als een vitamine beschouwd als het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Bij choline is dit niet het geval, want de stof kan – door methylatie met SAMe – worden aangemaakt in de lever. Het is een conditionele semi-essentiële stof. Bronnen van choline zijn lever, vis, noten, bonen, eieren, moedermelk, tarwekiemen en spinazie. Met de voeding krijgen we ongeveer 200 tot 600 mg per dag binnen. De aanbevolen hoeveelheid choline volgens de nieuwe voedingsnormen bedraagt 400 mg per dag voor volwassenen.

De Gezondheidsraad heeft bij de evaluatie van de voedingsnormen voor volwassenen gebruikgemaakt van de normen die zijn opgesteld door de Europese voedselautoriteit EFSA. Voor het merendeel van de vitamines en mineralen worden de voedingsnormen van EFSA overgenomen. Voor een aantal voedingsstoffen adviseert de raad een andere norm, vanwege de specifieke Nederlandse situatie of een andere weging van de stand van wetenschap.

Er volgen nog adviezen over voedingsnormen voor zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals over de veilige bovengrenzen en de voedingsnormen voor eiwitten, koolhydraten en vetten.

De nieuwe voedingsnormen vindt u hier.
De belangrijkste aanpassingen betreffende vitamines vindt u in dit PDF bestand.
De belangrijkste aanpassingen betreffende mineralen vindt u hier.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter