Biologische durumtarwe bij NCGS

05 Nov, 2019

Een overgevoeligheid voor gluten werd vroeger als symptoom beschouwd van ofwel coeliakie ofwel een glutenallergie. In de afgelopen jaren zijn echter verschillende studies verschenen waaruit blijkt dat ook mensen die niet aan coeliakie of tarwe-allergie lijden, last kunnen hebben van een glutenintolerantie. Dit syndroom wordt non-celiac-gluten-sensitivity (NCGS) of glutengevoeligheid genoemd.

Mensen met NCGS knappen op van een glutenvrij dieet. Onduidelijk is of er bij NCGS sprake is van een gluten- of een tarweintolerantie. En wellicht wordt de intolerantie wel veroorzaakt door andere bestanddelen in de tarwe. Italiaanse arts-internisten onderzochten daarom het effect van biologische durumtarwe in vergelijking met gangbaar geteelde tarwe bij mensen met NCGS.

Uit de dubbelblind placebogecontroleerde crossover-studie bleek dat mensen met NCGS de biologische verbouwde durumtarwe veel beter verdroegen dan de standaardtarwe. Durumtarwe is een tarwesoort met een grote en harde korrel. Het eiwit van durum bestaat voor ongeveer 56-65 procent uit gluten, wat overeenkomt met het glutengehalte van gewone tarwe. Onderzoekers benadrukken dat verder onderzoek noodzakelijk is, maar het lijkt erop dat durumtarwe bij mensen met NCGS een goed verteerbaar alternatief zou kunnen bieden.

Wilt u meer lezen over deze studie? Dat kan hier.


Bronvermelding:
Ianiro G, Rizzatti G, Napoli M, Matteo MV, Rinninella E, Mora V, Fanali C, Leonetti A, Benedettelli S, Mele MC, Cammarota G, Gasbarrini A. A Durum Wheat Variety-Based Product Is Effective in Reducing Symptoms in Patients with Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Double-Blind Randomized Cross-Over Trial. Nutrients. 2019 Mar 27;11(4). pii: E712.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter