Gefermenteerde boekweit bij diabetes type 2

17 Dec, 2018

Boekweit (Fagopyrum esculentum) is een plant uit de duizendknoopfamilie die op een graan lijkt, maar dat niet is. Het eetbare zaad zit aan dunne steeltjes die in rijpe toestand makkelijk loslaten. Het heeft een meel- en eiwitrijke inhoud en is rijk aan magnesium en kalium. Boekweit bevat geen gluten, waardoor het een goed alternatief is voor mensen met coeliakie of een niet door coeliakie veroorzaakte glutensensitiviteit (NCGS).

Op veel plaatsen waar men boekweit van oorsprong teelt, wordt het niet alleen als voedingsmiddel maar ook als medicijn gebruikt. In Taiwan wordt bij diabetes type 2 dagelijks gebruik van een bepaald ras boekweit aangeraden. Boekweit verbetert de bloedsuikertolerantie en vermindert hyperglycemie. Het bevat D-chiro-inositol, wat fungeert als signaalstof voor de productie van insuline en het glucoseverbruik van de cel optimaliseert.

Een hele praktische benadering van de behandeling van diabetes type 2 is gedeeltelijke vervanging van rijst of tarwe door boekweit. Iets meer dan een ons boekweit per dag verminderde LDL-cholesterol en insulineresistentie bij patiënten met diabetes type 2 (Qiu 2016). Het heeft een langduriger verzadigend effect, vanwege een langzamere passage van het maagdarmkanaal dan andere meelsoorten. Het bevat bovendien veel vezels. Onlangs publiceerden Chinese onderzoekers veelbelovend werk over gefermenteerde boekweit (Feng 2018). Zowel door L. plantarum als L. paracasei gefermenteerde boekweit reguleerde de bloedsuikerspiegel in nog sterkere mate dan niet-gefermenteerde boekweit. Reden te over om in uw voedingsadvies (nog) wat vaker boekweit te overwegen.

Bronnen:
Qiu J, Liu Y, Yue T, et al. Dietary Tartary buckwheat intake attenuates insulin resistance and improves lipid profiles in patients with type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Nutr Res. 2016;36:1392-1401.
Feng L, Xie Y, Peng C, Liu Y, Wang H. A Novel Antidiabetic Food Produced via Solid-State Fermentation of Tartary Buckwheat by L. plantarum TK9 and L. paracasei TK1501. Food Technol Biotechnol. 2018 Sep;56(3):373-380. doi: 10.17113/ftb.56.03.18.5540.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter