Hoe werkt valeriaan?

20 May, 2019

Valeriaanwortel is het meestgebruikte kruidensupplement bij stress, slapeloosheid en angst. Het kent een sederende en anxiolytische werking. Het is onduidelijk of deze werking ontstaat doordat valeriaan prikkeloverdracht en neuronale verbindingen in de hersenen beïnvloedt. Informatie over de exacte werking van valeriaan kan inzicht geven ten behoeve van betere behandelmogelijkheden en extractselectie. Recent hebben onderzoekers van de Koreaanse universiteit van Hallym hier een studie over gepubliceerd in Phytotherapy Research.

In een gerandomiseerde dubbelblind opgezette klinische studie werd van 64 deelnemers met stress een elektro-encefalogram gemaakt (eeg) om hersenactiviteit in beeld te brengen. Elektro-encefalografie is een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten. De deelnemers ontvingen gedurende vier weken driemaal daags 100 mg valeriaanextract of placebo. Neurologen en psychiaters bestudeerden vervolgens de therapeutische effecten van het valeriaanextract op angst en stress en brachten dit in verband met functionele veranderingen in de hersenconnectiviteit die werd gemeten via eeg.

Vergeleken met de placebogroep, liet de valeriaangroep een hogere – gunstige – coherentie zien in het frontale hersengebied. Deze veranderingen waren significant gecorreleerd met anxiolyse. Er waren meer veranderingen in de hersenverbindingen te zien, maar daar kunnen de onderzoekers op dit moment nog geen conclusies aan verbinden. Hun bevindingen wijzen er wel op dat valeriaan angst dempt door verandering aan te brengen in de functionele hersenconnectiviteit. In deze studie is voor het eerst de werking van valeriaan via eeg in een gerandomiseerde studieopzet in beeld gebracht.


Bron:
Roh, D., Jung, J. H., Yoon, K. H., Lee, C. H., Kang, L. Y., Lee, S., … Kim, D. H. (2019). Valerian extract alters functional brain connectivity: A randomized double‐blind placebo‐controlled trial. Phytotherapy Research, 33(4), 939–948.