OrthoFyto, editie 1/2024

08 Feb, 2024

De februari editie heeft als OF FOCUS ‘Lymfe’. Met onder andere een mooi artikel van Berdien van Wezel over ‘Lipoedeem, een hardnekkige en moeilijk te behandelen aandoening’.

* Voorwoord: Opschonen – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Problemen bij polyfarmacie – door Fleur Kortekaas
* OF FOCUS: Een natuurgeneeskundige en fytotherapeutische beschouwing op lymfe – door Roseline Kustner en Cindy de Waard
* OF FOCUS: Lipoedeem, een hardnekkige en moeilijk te behandelen aandoening – door Berdien van Wezel
* OF FOCUS: Het Epstein-Barr virus: hoe houden we de klachten onder controle? – door Alexander Korbee
* Fyto: Het brede therapeutische potentieel van zwarte komijnolie - door Geert Verhelst
* Ortho: Natuurvoeding de keuken in – door Marion Pluimes
* Ortho: De invloed van de galzuurstofwisseling op hart- en vaatziekten - Frauke A. Depauw
* Essentie: Roomse kamille essentiële olie – door Geert De Vuyst
* Optimum: Lymfoedeem: een chronische ontstekingsziekte – door Angélique De Beule

Voorwoord: Opschonen

Inmiddels is de opstart van het nieuwe jaar een feit. Ik ervaar het nieuwe jaar altijd als een schone lei, ook dit keer weer. En wie houdt er nou niet van een schone lei? Goede voornemens hebben hun 'opschoon'effect op ons dagelijks leven. Ook al is het voornemen om jezelf vooral niets meer voor te nemen, omdat dat te veel druk op je legt.

Zelf heb ik aan het begin van het nieuwe jaar een doorstart gemaakt met mijn leefstijlgroep. Ik ben namelijk mijn hele leven al te zwaar en zit veel voor mijn werk. Ik vind het inspirerend om samen met anderen die balans in voeding, bewegen, slaap en welzijn te bespreken. Om dit pure aandacht te geven en zo verder tot bewustzijn te komen. Het feit dat ik razend veel van leefstijl weet, wil namelijk nog niet zeggen dat ik het zelf kan toepassen. Maar oefening baart kunst. Zo is het voor een ieder van ons, therapeut of cliënt. We zijn uiteindelijk allemaal gewoon maar mens. Ons lymfesysteem helpt ons bij het creëren van die schone lei. We kunnen onze lymfe ondersteunen door belastende gevoelens op te lossen, en door fysiek in beweging te komen. Dat hoor er allemaal bij. U leest er meer over in deze editie.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto