OrthoFyto, editie 2/2020

09 Apr, 2020


De april editie heeft als OF FOCUS ‘Allergie’. Met onder andere een mooi artikel van Gabriël Devriendt over ‘Allergie en auto-immuniteit’.

* Voorwoord: De protocollemie-illusie – door Fleur Kortekaas
* Ortho Jouw Voeding: Het keurslijf van hard bewijs – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Mucuna pruriens, parkinson en risico’s – Door Han Siem
* OF FOCUS: Allergie en auto-immuniteit – door Gabriël Devriendt 
* OF FOCUS: Histamine-intolerantie in de complementaire praktijk – door Tanja Visser 
* OF FOCUS: Fytotherapie bij hooikoorts – door Cindy de Waard 
* Fyto: Onze verbondenheid met planten – door Karlien Bongers
* Ortho: Blootstelling aan hormoon verstorende stoffen – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Column: Veelzijdig taurine – door Angélique De Beule

Voorwoord: De protocollemie-illusie

Heb je astma? Kies dan voor magnesium. Last van buikkrampen? Gebruik kamille! Verkouden? Vitamine C! Soms zou het prettig zijn als het antwoord op ziekte eenvoudig in elkaar stak. Dat meteen duidelijk was waarom een stofwisseling ontspoort, of welke stof precies de missing link is. Het zou onze cliënten, en onszelf natuurlijk, een hoop klinische onzekerheid besparen. Heerlijk toch, wanneer je als zorgprofessional niet eerst allerlei zaken hoeft te onderzoeken, de context moet duiden? Maar ja; simpele oplossingen doen zich zelden voor.

In de orthomoleculaire geneeskunde is kennis van zaken een vereiste. Het idee dat zorg in een simpel protocolletje of vademecum-stijl infoblaadje te vatten valt, is een bedenkelijke illusie. Ons vak vraagt immers maatwerk. Onze holistische visie zegt dat ieder persoon uniek is. OrthoFyto plaatst om die reden geen lijstjes of protocollen. En áls we ze al een podium geven, dan is het als behandelsuggestie aan ú, de deskundige lezer-therapeut; ú besluit om ze binnen de context van de klinische setting wel of niet toe te passen.

We doen niet mee aan de protocollemie-illusie, maar staan voor daadwerkelijke vakkennis. Die willen we zo toegankelijk mogelijk aanbieden. Want moeilijker dan nodig is, hoeft nou ook weer niet. Heeft u hier ideeën over, mail dan naar redactie@orthofyto.com

Veel leesplezier!

PS: Voor de volgende editie hebben we een ‘corona-dossier’ in voorbereiding.

Met een natuurlijke groet,

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto